HET COMITE

Comité 2004 presenteert nieuwe nota over het Koninkrijk

De manier waarop de Antillen, Aruba en Nederland met elkaar omgaan vraagt een fundamenteel andere aanpak. De eilanden moeten rechtstreekse banden met Nederland krijgen, de centrale Antilliaanse regering kan worden afgeschaft en het aantal Koninkrijkstaken wordt uitgebreid.

Het Comité 2004, waarvan Mr. Pieter van Vollenhoven en Mr. Jaime Saleh de initiatiefnemers zijn, geeft in de nieuwste notitie over het vijftigjarig Koninkrijk een schets voor de toekomst.

Het Comité 2004 wil een vernieuwd Koninkrijk, waar gemeenschappelijkheid centraal in staat. Aan de bestaande Koninkrijkstaken, zoals buitenlands beleid en defensie, wordt een aantal toegevoegd: onderwijs, gezondheidszorg, rechtshandhaving, overheidsfinanciën en armoedebestrijding. Het Koninkrijk zal ten aanzien van deze onderwerpen inhoudelijk een veel actievere rol moeten gaan spelen.

In de nieuwe opzet zullen de eilanden rechtstreekse banden met Nederland kunnen onderhouden en kan de centrale Antilliaanse regering verdwijnen.

Bij de toekomstige samenwerking zal meer dan in het verleden een beroep worden gedaan op maatschappelijke en non-gouvernementele organisaties, zodat het Koninkrijk aan draagvlak en bekendheid zal winnen.

Mr. Pieter van Vollenhoven zal de nieuwe discussienota (te downloaden via www.comite2004.org) van 8 t/m 12 oktober te Willemstad bespreken, waarna een definitief advies wordt opgesteld.

(nadere informatie voor de media: drs. R. van der Veer, tel. 06 1830 8231)


07 okt 04 12:20