Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Sub-Sahara Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 7 oktober 2004

Behandeld

Marije Balt


Kenmerk


- DAF-1036/04

Telefoon


- 070-3485694


Blad


- 1/1

Fax


- 070-3486607


Bijlage(n)


- 1


- - Marije.Balt@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Karimi over de mogelijke inzet van Syrische chemische wapens in Soedan

Graag - biedik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Karimi(Groen Links) over - de mogelijke inzet van Syrische chemische wapens in Soedan. Deze vragen werden ingezonden op - 16 september 2004met kenmerk - 2030421480.-

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over de mogelijke inzet van Syrische chemische wapens in Soedan.

Vraag 1
Heeft u het artikel "Die Welt: Syrië testte gifgas op Sudanesen in Darfur" 1) gelezen?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat Syrische speciale eenheden in juni 2004 chemische wapens tegen de Afrikaanse bevolking in Soedan (provincie Darfur) hebben ingezet met instemming van de Soedanese regering? Zo ja, waarom is deze informatie niet terug te vinden in de rapportages van de Verenigde Naties (VN) over Darfur?

Vraag 3
Waren de VN, dan wel de speciale rapporteur voor Soedan, op de hoogte van de inzet van chemische wapens tegen de Afrikaanse bevolking? Zo ja, welke acties hebben de VN tegen Syrië en de Soedanese regering ondernomen?

Antwoord
Nee. Desgevraagd stelden de Afrikaanse Unie en de VN niet over nadere informatie te beschikken.

Vraag 4
Wanneer heeft deze aanval plaatsgevonden, en welke chemische substantie is ingezet?

Vraag 5
Heeft u enige informatie over het aantal slachtoffers en is u bekend waaraan zij zijn overleden?

Antwoord
Ik refereer aan het antwoord op vragen 2 en 3.

Vraag 6
Wisten de Nederlandse inlichtingendiensten de MIVD en de AIVD dat Syrische chemische wapens tegen de Soedanese bevolking zijn ingezet gezien het bericht dat deze informatie afkomstig is van Westerse inlichtingendiensten? Zo neen, wat is de oorspronkelijke bron van dit bericht? Zo ja, wat hebben de Nederlandse diensten met deze informatie gedaan? Is deze informatie doorgeleid naar de VN? Welke acties heeft Nederland bilateraal dan wel multilateraal ondernomen tegen Syrië en de Soedanese regering?

Antwoord
De Nederlandse inlichtingendiensten zijn niet bekend met de door u genoemde inzet van chemische wapens tegen de Soedanese bevolking.

Vraag 7
Bent u bereid om via de EU-lidstaten die zitting hebben in de VN-Veiligheidsraad, een onderzoek naar de inzet van Syrische chemische wapens tegen Afrikaanse burgers te bepleiten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Aangezien op geen enkele wijze bevestiging bestaat van het genoemde krantenbericht is er geen aanleiding via EU-lidstaten die zitting hebben in de VN-veiligheidsraad een onderzoek naar de eventuele inzet van Syrische chemische wapens tegen Afrikaanse burgers te bepleiten.

Vraag 8
Hoe beoordeelt u de militaire samenwerking tussen Syrië en de Soedanese regering? Welke gevolgen heeft deze samenwerking voor Darfur en het Zuiden van Soedan?

Antwoord
Soedan en Syrië onderhouden thans goede betrekkingen. Op 7 september bezocht de Soedanese minister van Binnenlandse Zaken Muhammad-Hussyn de Syrische president Assad. Het is niet bekend of er sprake is van militaire samenwerking tussen Soedan en Syrië.

===