VVD



Nieuws

6 okt 2004 - 'Wanneer wordt er weer een politiek
adviseur in Irak gestationeerd?'

Dagblad De Telegraaf schrijft op woensdag 6 oktober 2004 dat het ministerie van Buitenlandse Zaken haar politiek adiseur uit Irak heeft teruggehaald omdat diens veiligheid niet kon worden gegarandeerd. VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen heeft middels schriftelijke vragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie opheldering gevraagd over dit besluit. Hieronder treft u de vragen.

Vragen van het lid van Baalen (VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Irak

1. Is het juist dat de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken teruggehaald is uit Irak wegens gebrek aan beveiligingscapaciteit?

2. Onderkent U het belang van een politiek adviseur, die contacten voor de Nederlandse troepenmacht met lokale overheidsfunctionarissen, de interim regering en de internationale troepenmacht onderhoudt en de Nederlandse commandant adviseert, zeker gegeven de twijfels over de positie van de Iraakse lokale autoriteiten?

3. Hoeveel mankracht zou de persoonsbeveiliging van de desbetreffende adviseur kosten en waarom is hier in het geval van zo een belangrijke functie geen capaciteit voor gecreëerd?

4. Wanneer wordt er weer een politiek adviseur bij de Nederlandse troepen in Al Muthanna gestationeerd?

6 oktober 2004