Nederlandse Spoorwegen Utrecht, 7 oktober 2004

Verdere groei in waardering voor prestaties NS

De klantwaardering voor de dienstverlening van NS is ook in het 3e kwartaal van 2004 gestegen ten opzichte van 2003: 67% van de reizigers beoordeelde de dienstverlening met het rapportcijfer zeven of hoger. Een jaar geleden was dit nog 61%. De meest in het oog springende stijging in waardering is opnieuw waar te nemen bij de onderdelen 'op tijd rijden' en 'informatie bij vertraging'. 'Sociale veiligheid' en de 'beschikbaarheid van een zitplaats' scoorden het hoogst sinds 2000: respectievelijk 70% en 80% van de klanten gaven een zeven of hoger.

Een stijging van maar liefst 10% in het percentage tevreden klanten werd gemeten bij 'op tijd rijden' (van 33% in het derde kwartaal van 2003 naar 43% afgelopen kwartaal). Ook over 'informatie bij vertraging' (van 40% naar 45%) en 'reinheid van treinen en stations' (van 47% naar 51%) waren beduidend meer klanten te spreken dan een jaar geleden. Verder steeg de punctualiteit ook in het derde kwartaal: 87,9% van alle treinen arriveerde hooguit 3 minuten later dan gepland (3e kwartaal 2003 83,6%). Volgens de internationale 5-minutennorm is dit zelfs 93,4%. Daarbij werd 92,6% van alle aansluitingen gehaald. Het gemiddelde rapportcijfer over de dienstverlening van NS steeg naar 6,8 ten opzichte van 6,6 een jaar geleden.

De instroom van nieuwe treinen draagt bij aan de hoge waardering over de beschikbaarheid van zitplaatsen. Vorige maand werd de 300e nieuwe dubbeldekker in gebruik genomen. Op het gebied van sociale veiligheid werpen diverse maatregelen vruchten af, zoals samenwerkingsverbanden met gemeenten en de toename van het aantal controles samen in combinatie met de voortdurende aandacht voor deze problematiek.

President-directeur Aad Veenman: "We zien dat de kwaliteit van de dienstverlening aan onze reizigers de afgelopen periode fors is gestegen, ook in vergelijking tot de prijs die NS er voor vraagt. Het is belangrijk dat deze inspanningen zich ook weerspiegelen in de waardering van onze klanten voor de kwaliteit. Dit stimuleert alle NS-ers om door te gaan met verdere verbeteringen voor treinreizigers."

NS publiceert ieder kwartaal de cijfers over de klanttevredenheid. Deze cijfers volgen uit het onafhankelijk onderzoek dat consumentenorganisaties en overheid samen met NS verrichten. Hierin geven reizigers hun oordeel over de kwaliteit van de verschillende aspecten van de dienstverlening van NS. Daarnaast publiceert het bedrijf ieder kwartaal de punctualiteitscijfers. In de bijgevoegde tabel staat een overzicht van de belangrijkste uitkomsten. Een uitgebreid overzicht staat op het internetadres www.ns.nl.


* * * * * *

|Noot aan| |