Gemeente Den Helder

07-10-2004 Nationale brandpreventieweek 4 - 12 oktober
Brandveiligheid van openbare gelegenheden

De week van 4 tot en met 12 oktober is uitgeroepen tot de Nationale Brandpreventieweek. Dit jaar staat de week in het teken van brandveiligheid van openbare gelegenheden en wat mensen zelf kunnen doen om veiliger gebruik te maken van een openbaar gebouw.

Iedereen verantwoordelijk
Sinds de cafébrand in Volendam en de vuurwerkbrand in Enschede staat brandveiligheid hoog op de agenda van ondernemers en uitbaters. In Den Helder heeft de brandweer al een inhaalslag gemaakt op de gebruiksvergunningen. Medewerkers hebben veel bedrijven en horecagelegenheden bezocht en gebouwen gecontroleerd op de brandveiligheid . Die zijn daarom meestal wel in orde. Waar de brandweer tijdens deze Nationale Brandpreventieweek vooral aandacht voor vraagt is het brandveilig gebruik van een gebouw. Brandveilig gebruik van een gebouw is de verantwoordelijkheid van iedereen, niet alleen van de eigenaar. Een nooduitgang functioneert niet meer zodra er allerlei spullen voor staan: dus houdt die nooduitgang vrij! Gebruik verder een blusapparaat niet als kapstok, roep iemand van het personeel als u loshangende elektriciteitskabels en snoeren ziet en zorg ervoor dat u de dichtstbijzijnde vluchtroute weet te vinden. Zo leveren we allemaal onze eigen bijdrage aan brandveiligheid.

Gratis cd-rom
Er is een cd-rom over brandveiligheid gemaakt. Hierop vindt u uitgebreide informatie, checklisten en filmpjes over brandveiligheid, maar ook vragen om uw eigen kennis over brandveiligheid te testen. U kunt deze gratis cd-rom aanvragen via een speciaal aanvraagformulier, verkrijgbaar bij de gemeentebrandweer, telefoon (0223) 655762 of 655752. U kunt het aanvraagformulier ook ophalen bij het Centraal Informatiepunt in het stadhuis, drs. Bijlweg 20, op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur, op woensdag van 08.00 tot 15.30 uur en op donderdag van 08.00 en 19.30 uur.

Ontruimingsoefening scholen
De gemeentebrandweer in Den Helder besteed tijdens de Nationale Brandpreventieweek extra aandacht aan de brandveiligheid van scholen. Op een aantal scholen in Den Helder houdt de brandweer ontruimingsoefeningen. Welke scholen dat zijn, maakt de brandweer niet bekend, omdat het een echte oefening moet worden. Natuurlijk zijn de directies van de verschillende scholen wel op de hoogte en zijn er goede afspraken met deze directies gemaakt.

Meer informatie
Brandveiligheid is een zaak van ons allemaal, niet alleen tijdens de Nationale Brandpreventieweek, maar het hele jaar door. Wilt u geïnformeerd worden over het voorkomen van brand, neemt u dan gerust contact op met de gemeentebrandweer, afdeling Preventie, telefoonnummer (0223) 655762 of 655752. Kijk ook eens onder gemeentelijke informatie/gebruiksvergunningen , op www.brandweer.nl onder brandpreventieweek, of op www.nibra.nl, de website van het kennisinstituut voor brandweer en rampenbestrijding.