Nederlandse Hartstichting


Hartstichting en icin gaan samen investeren in celtherapie 7-10-2004
1,8 miljoen euro voor nieuwe technieken om harten te repareren Den Haag - 7 oktober 2004. De Nederlandse Hartstichting en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) gaan samen 1,8 miljoen euro investeren in een nieuw onderzoeksgebied: celtherapie. Met deze techniek, het inbrengen van bepaalde cellen in ziek weefsel, kunnen beschadigingen gerepareerd worden. Wetenschappers verwachten dat deze toepassing de pompfunctie en daardoor ook de levensverwachting na een hartinfarct en bij hartfalen enorm zal verbeteren. Ook bij vaatlijden kan celtransplantatie een nieuwe oplossing bieden. Het onderzoek kan een doorbraak betekenen voor honderdduizenden hart- en vaatpatiënten in Nederland.

Noodzaak celtherapie
Bij veel hart- en vaatpatiënten zijn het hart en/of de bloedvaten onherstelbaar beschadigd. De huidige beschikbare behandelmethoden kunnen deze schade niet repareren. Wetenschappers verwachten dat celtherapie hier verandering in gaat brengen. Bij deze techniek worden o.a. stamcellen getransplanteerd die zich kunnen ontwikkelen tot gezond hart- of vaatweefsel. Voordat celtherapeutische technieken toegepast kunnen worden bij mensen moet er nog veel onderzoek verricht worden. Er kleven namelijk nog enkele haken en ogen aan celtherapie. Zo is nog onduidelijk welke stamcellen het meest geschikt zijn voor toepassingen bij de mens. Ook is onvoldoende bekend over de mogelijke schadelijke - naast potentieel therapeutische - gevolgen van stamceltransplantatie. Daarnaast hebben wetenschappers momenteel nog onvoldoende inzicht in de processen die stamcellen doorlopen voordat zij volwaardig functioneren in een orgaan.

Het beoogde onderzoeksprogramma, dat zowel basaal als klinisch-toegepast onderzoek omvat, gaat naar verwachting begin 2005 van start.