PvdA Europees parlement


"Geef Michel zijn bevoegdheden terug"

7 oktober 2004
Louis Michel, de Belgische kandidaat-eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking, stond volgens PvdA-europarlementariër Max van den Berg 'in zijn hemd' tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement op woensdag. Hij bleek wel ontwikkelingssamenwerking te mogen doen, maar de financiële middelen, het zogenaamde begrotingsinstrument, zouden hem ontbreken. Die lijken in handen te zijn van de Commissaris voor Buitenlandse Zaken.

"Dit onaanvaardbare voorstel betekent een onthoofding van de ontwikkelingssamenwerking. Tegelijk ontbreekt de verantwoording tegenover het Europees Parlement," aldus Max van den Berg, vice-voorzitter van de commissie voor ontwikkelingssamenwerking in het Europees Parlement.

Op voorstel van Van den Berg wordt een brief geschreven aan Commissievoorzitter Barroso met het verzoek Michel en daarmee de Europese ontwikkelingssamenwerking zijn bevoegdheden terug te geven. "Zoals het voorstel nu is, is het onverantwoordelijk en onaanvaardbaar voor het Europees Parlement. Dit moet opgelost zijn voor het einde van oktober wanneer we in het Parlement over de Commissie stemmen," besluit Van den Berg.


---

____
Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 Fax: (+32) 02 284 9435 e-mail:
pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl