Algemene Inspectiedienst (AID)

Extra controles varkenshouders

Deze week hebben ruim 3.500 varkenshouders een brief gekregen waarin de AID extra controles aankondigt op de naleving van de voorschriften bij het houden van varkens. In de komende maanden geeft de AID namelijk extra aandacht aan controles van het Varkensbesluit, de hygiënevoorschriften en de Destructiewet. Hoewel uit onderzoeken van de AID blijkt dat de naleving van het Varkensbesluit aan het verbeteren is, worden nog steeds overtredingen geconstateerd.

Zo worden nog steeds varkens gehouden worden op een volledige betonroostervloer hetgeen niet is toegestaan en wordt er niet voldaan aan de specifieke eisen voor de spleetbreedte bij roostervloeren. Aangezien het feit dat het Varkensbesluit al sinds 1994 van kracht is, is er voldoende tijd geweest om de noodzakelijke voorzieningen te treffen.

Bij de controles die in de komende maanden plaatsvinden, kijken de controleurs onder andere ook of voldaan wordt aan de eisen voor voldoende licht (minimaal 40 lux) en of de varkens permanent vers drinkwater hebben.

Naast de brief die naar de varkenshouders is gestuurd, plaatst de AID in de komende weken in diverse bladen advertenties om de varkenshouders te wijzen op de controles.

Naleving verbetert
In juli heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de resultaten van een onderzoek uit 2002 naar de naleving van het Varkensbesluit naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit dit onderzoek blijkt dat de naleving aan het verbeteren is. Uit de steekproef onder varkenshouders met 50 tot 500 vleesvarkens en 50 tot 100 zeugen bleek dat 78% van de gecontroleerde varkenshouders de regels naleeft. Indien de steekproef uit 2002 vergeleken wordt met cijfers uit 2000, is de conclusie dat in ieder geval bij vleesvarkenshouders de naleving verbetert. In 2000 constateerde de AID dat maar 28% van de gecontroleerde vleesvarkenshouders het varkensbesluit naleefde; in 2002 was dit 79%. De cijfers van de zeugenhouders konden niet vergeleken worden.

De meeste overtredingen die in 2002 geconstateerd werden, hadden te maken met het ontbreken van of onvoldoende nood- en alarmvoorzieningen; het niet aanwezig zijn van afleidingsmateriaal of het niet verstrekken van ruwvoer; geen dag- en nachtritme; boxen met onvoldoende lengte; aangebonden zeugen en geen juiste inrichting van berenhokken. Ook deze items komen in de controles in de komende weken aan de orde.

Klik hier voor het rapport over de naleving van het Varkensbesluit 2002.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318