ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV wint rechtszaak CAO Jeugdhulpverlening

Werknemers in de jeugdhulpverlening hebben eind 2004 recht op een verhoging van de eindejaarsuitkering van 3,2 naar 4,65 procent. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. ABVAKABO FNV had de rechter om een uitspraak gevraagd.

In 2002 is in de CAO afgesproken de eindejaarsuitkering in zes jaar tijd te laten uitgroeien naar een volledige dertiende maand. Bij de CAO-onderhandelingen van dit jaar hadden de werkgevers laten weten voor een verhoging geen geld te hebben. De rechter bepaalde echter dat dat geen reden kan zijn om de afspraak niet na te komen.

Sectorbestuurder Jan Willem Dieten is blij met de uitspraak, maar had ook niks anders verwacht. Hij vindt het jammer dat er een gerechtelijke uitspraak voor nodig was voordat de MO-groep, die namens de werkgevers de onderhandelingen voert, de afspraak wilde erkennen. 'De MO-groep heeft daarmee zijn achterban op het verkeerde been gezet en de onderhandelingen voor de CAO 2004 onnodig vertraagd.'

De MO-groep heeft in een eerste reactie aangegeven zich nu genoodzaakt te zien in de arbeidsvoorwaarden of in de dienstverlening te snijden. Dat is 'absurd' volgens Dieten. 'Die opstelling gaat regelrecht in tegen de uitspraak van de rechter. 'De werkgevers mogen hun falen om voldoende geld van het kabinet te krijgen niet afwentelen op de arbeidsvoorwaarden van de werknemers of op de zorg voor jongeren en kinderen. Ze moeten hun afhankelijke houding in de richting van de politiek laten varen en zich gaan gedragen zoals ze zich noemen: als Maatschappelijk Ondernemers.'


---

/

Kijk voor meer informatie op www.abvakabo.nl/jhv of neem dan contact op met:

Jan Willem Dieten landelijk bestuurder (06) 51 576 936 Arno Bonte voorlichter (079) 35 36 350 (06) 51 218 402

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.


07 okt 04 14:15