CORDAID

Den Haag/Utrecht, 7 oktober 2004

Integratie betekent ook aandacht voor land van herkomst Ideeënwedstrijd voor migranten geeft hier inhoud aan.

Woensdag 6 oktober zijn voor de tweede keer prijzen uitgereikt aan migranten met innovatieve ideeën op het terrein van migratie en ontwikkeling. De prijzen werden uitgereikt door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en de voorzitter van de jury mevrouw Kathleen Ferrier, kamerlid voor het CDA. De eerste prijs bestaat uit 10.000 Euro, de tweede uit 7.500 Euro en derde uit 5.000 Euro. De eerste prijs ging naar de Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkenrechten, de tweede prijs naar Stichting Rage en de derde prijs naar stichting Ayni Bolivia-Nederland. Met deze prijzen willen de drie intiatiefnemers Oikos, SMS en Cordaid zowel bijdragen aan een betere integratie van migranten in de Nederlandse samenleving en goede projecten van migranten in hun land van herkomst

Vrijwel iedere migrant of vluchteling draagt in zijn/haar land van herkomst bij aan ontwikkeling. Soms gaat het alleen om geld sturen naar de familie, maar dikwijls worden ook allerlei gemeenschapsprojecten opgezet. Initiatieven van migranten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking verdienen steun. Ze dragen bij aan een eventuele perspectiefvolle terugkeer, maar zorgen ook voor een verhoogde eigenwaarde die bijdraagt aan de integratie in Nederland. Het is belangrijk dat de Nederlandse samenleving dit erkent en bereid is met dit perspectief in plannen of ideeën van migranten te investeren. De ontwikkelingsorganisaties Cordaid en Oikos en het migrantennetwerk SMS willen samen met migranten duurzaam bijdragen aan een goede invulling op het vlak van migratie en ontwikkeling. Om die reden hebben Cordaid, Oikos en SMS in juni voor de tweede maal een wedstrijd onder migranten uitgeschreven om hen te stimuleren hun ideeën op het terrein van migratie en ontwikkeling op papier te zetten. Uit de inzendingen zijn drie voorstellen gekozen die 6 oktober met een prijs beloond werden.

De relatie die migranten met het land van herkomst hebben is essentieel voor zowel een goede integratie in de Nederlandse samenleving als een eventuele perspectiefvolle terugkeer. De visie van de Nederlandse overheid dat migranten zich vooral moeten richten op inburgering in de Nederlandse samenleving om tot echte intergratie te komen vinden Cordaid, Oikos en SMS eenzijdig en niet overeenkomen met de dagelijkse realiteit van migranten. Sterker nog, de erkenning en versterking van dat wat migranten kunnen bijdragen aan ontwikkeling van het land van herkomst is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een goede integratie. Tevens draagt het bij aan een fatsoenlijke terugkeer wanneer dit de orde is. Constructief overleg tussen migranten en overheid waarin aandacht is voor de gehele context waarin migranten leven, is daarom essentieel.