Gemeente Katwijk

Internetstemmen Rijnland voldoet aan verwachtingen Persbericht van Hoogheemraadschap van Rijnland, Leiden, 7 oktober 2004

Woensdag 6 oktober is om 12.00 uur de verkiezing voor het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland beëindigd. Ruim een miljoen stemgerechtigden konden via internet of post hun stem op een kandidaat uitbrengen. De opkomst verschilt per categorie van ongeveer 55 procent tot 16 procent en komt gemiddeld op 17 procent. Hiervan heeft 31 Procent via internet gestemd. Bij de categorie eigenaren gebouwd stemde zelfs 40 procent via internet. Hiermee is het stemmen via internet een geslaagd experiment. Vrijdag 8 oktober wordt om 20.00 uur bekend gemaakt welke kandidaten verkozen zijn voor het bestuur van Rijnland.

Opkomst verschilt per categorie
De verkiezingen zijn verdeeld over vier categorieën: de categorie ingezetenen (inwoners), eigenaren gebouwd (eigenaren van gebouwen), eigenaren ongebouwd (eigenaren van grond) en bedrijven. De verwerking van de stemmen is in volle gang en uit de eerste cijfers komt naar voren dat de opkomst per categorie erg verschilt. Zo is de opkomst voor de categorie eigenaren ongebouwd ongeveer 30 procent. De categorie ingezetenen blijft daarbij achter en zit volgens een eerste telling op ongeveer 16 procent.

Inzet internet bij verkiezing werkt
Rijnland introduceerde de mogelijkheid om via internet te stemmen en bood online uitgebreide informatie over de verkiezingen en de kandidaten. De StemWijzer heeft ruim 16.000 stemadviezen uitgebracht en de debatsite had 4400 bezoekers. Stemmen via internet ging probleemloos. Er hebben zich geen technische storingen voorgedaan. Slechts een tiental kiezers meldde problemen te hebben met de startpagina en het invoeren van de codes. Voor het overige kreeg het stembureau enthousiaste reacties.

Kiezer kan eigen stem controleren
Kiezers die via internet hebben gestemd kunnen controleren of hun stem is meegeteld in de uitslag. Tussen 9 oktober en 13 oktober is dat mogelijk via een speciale website www.rijnlandkiest.nl/stemcontrole. Het is de eerste keer dat bij een elektronische verkiezing iedere kiezer zijn stem kan controleren. Op deze manier is de verkiezing hertelbaar en controleerbaar.

Fraude drukt opkomst
De publiciteit rondom de drie kandidaten die bij nader inzien geen juiste kandidaatstelling bleken te hebben, heeft er waarschijnlijk gedeeltelijk toe bijgedragen dat een aantal stemgerechtigden geen stem heeft uitgebracht. Ook bij de overige Zuid-Hollandse waterschappen is deze tendens te zien.

Eerste resultaten onderzoek
Rijnland laat op dit moment een effectmeting uitvoeren naar de communicatiemiddelen, de inzet van internet en de verkiezingen in het algemeen. Vrijdag 8 oktober zullen de eerste resultaten worden bekendgemaakt. Wellicht dat daaruit ook kan worden geconcludeerd waarom de opkomst per categorie verschilt.