Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

Staatssecretaris Ross zet naaldhakken in de klei: WMO-plan moet onveranderd worden ingevoerd

In augustus 2004 stelden Tweede Kamerleden meer dan 350 vragen aan staatssecretaris Ross over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ross heeft deze vragen inmiddels beantwoord in een notitie van meer dan 100 pagina's. Uit een eerste analyse blijkt, dat de staatssecretaris haar naaldhakken in de klei heeft gezet en geen enkele krimp geeft. De WMO moet volgens haar inzichten worden in- en uitgevoerd.

Van een doeluitkering kan geen sprake zijn, een onderscheid in individuele en collectieve voorzieningen is onbespreekbaar, het recht op aanspraken is niet aan de orde, we moeten leren leven met verschillen tussen gemeenten, objectieve indicatiestelling is niet aan de orde, gemeenten bepalen zelf de toegang tot de zorg en leggen zelf de lat zo hoog als zij willen.

Mevrouw Ross is uitermate stellig in haar antwoorden en volledig overtuigd van haar eigen gelijk. Ze gaat blijkbaar de confrontatie met de Tweede Kamer niet uit de weg. Door die harde houding is zij inmiddels ook in conflict gekomen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De notitie van de staatssecretaris zal binnenkort uitgebreid geanalyseerd worden in de beleidsgroep WvG/WMO van de CG-Raad. Inmiddels hebben diverse lidorganisaties van de CG-Raad het bestuur opgeroepen scherp afstand te nemen van de voorstellen van VWS.

Klik hier voor de antwoorden van de staatssecretaris (PDF-document, 107 pagina's)

(Geplaatst: 7 oktober 2004)
---