Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 7 oktober 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Kunstenaarscollectief het Voor-Beeld krijgt kans voor entree Witte de Withstraat

Stadsdeel De Baarsjes steekt ruim een half miljoen euro in de entree van de Witte de Withstraat als kunstcentrum dat drie panden omvat. Het idee is om kunstenaars van het collectief Het Voor-Beeld - tot 1 januari gehuisvest in de voormalige Edelsmedenschool tegenover de Witte de Withstraat, de kans te geven in De Baarsjes te blijven met ateliers, een galerie, dansstudio's, cursusruimten en horeca. Samen met woningbedrijf Ymere worden de winkelpanden aan de Witte de Withstraat 4-10, de voormalige automaterialenhandel aan de Baarsjesweg 202-204 en het pand Baarsjesweg 200 -201, inclusief zolders, kelders en binnenterrein verbouwd. Het pand aan de Baarsjesweg 200-201 verkoopt De Baarsjes aan Ymere. Het woningbedrijf heeft voor de verbouwing een Europese subsidie URBAN aangevraagd om de bijdrage van het stadsdeel te verdubbelen. Behalve galeries, ateliers en studio's komen in deze panden ook drie grote woon-werkwoningen. Het stadsdeel verwelkomt het Voor-Beeld als culturele trekker van de Witte Ruijter omdat het collectief zijn waarde bewezen heeft voor De Baarsjes. In de voormalige Edelsmedenschool werken nu honderd ateliergebruikers en maken wekelijks zevenhonderd mensen gebruik van de studio's. Inclusief de evenementen trekt het Voor-Beeld maandelijks zo'n 4500 bezoekers. Voorwaarde is dat het Voor-Beeld een sluitend exploitatieplan voorlegt aan De Baarsjes en Ymere.

Informatie: Edwin Raap, 06-30719398

Baarsjes subsidieert Marokkaans-joods voetbaltoernooi

Stadsdeel De Baarsjes draagt ruim 1.500 euro bij aan het Marokkaans-joods voetbaltoernooi op het Balboaplein, het bedrag dat de organisatie nog te kort kwam voor het veiligheidsplan. De Baarsjes vindt het toernooi een goede methode om de omgang tussen groepen joodse en Marokkaanse Amsterdammers te vergemakkelijken. Tijdens het toernooi op 10 oktober van 12 tot 17 uur doen vijf joodse teams uit Buitenveldert/Amstelveen en zes Marokkaanse teams uit De Baarsjes mee. Bovendien is er een erewedstrijd tussen 45+-Marokkanen en 45+-joden. Aansluitend een kosjer/hallal-maaltijd. Onderdeel van het veiligheidsplan is dat de Marokkaanse jongeren zelf een ordedienst vormen. Met medewerking van jongerencentra Zuidpool en La Rainbow, Ambulant Jongerenteam in De Baarsjes, Joodse gemeenschap Amsterdam West, MOVIB, Sjoel West, buurthuis de Tagerijn, MO, CIDI.

Informatie: Erwin Brugman, 06-29555684; Joke Padmos, 06-20541756

Reminder

Feestelijke begrotingspresentatie op 14 oktober

Op 14 oktober om 16.00 uur presenteert het Dagelijks Bestuur het voorstel voor de programmabegroting op feestelijke wijze aan de subsidierelaties, waarbij Mickel Tilburg als de voorzitter van de stadsdeelraad het eerste exemplaar ontvangt. Bijzonder aan de begroting is dat toch nog geld gevonden is voor nieuwe activiteiten, vooral als de zelf bewoners het initiatief nemen. Nieuw is dat de deelraad 250.000 euro beschikbaar krijgt om zelf in te vullen, al dan niet na ruggenspraak met bewoners. Verder is opvallend is dat - anders dan veel gemeenten - het stadsdeel de bezuinigingen niét zoekt in tariefverhogingen, maar in bezuinigingen binnen de ambtelijke organisatie. Locatie: de nieuwe Joop Westerweelschool die in december officieel geopend wordt, Balboaplein 44. Zie bijgevoegde uitnodiging.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Kinderboekenweek: stadsdeelwethouders lezen kinderen voor Stadsdeelwethouders Mirjam Smeels, Witte Goudriaan en Henk Boes lezen voor aan de kinderen tijdens de nationale Kinderboekenweek. Dit gebeurt op 9 oktober 14-16 uur in de openbare bibliotheek op het Mercatorplein. Ook de ambtenaren van het stadsdeelkantoor gaan de kinderen voorlezen, op vijf basisscholen op maandag 11 en dinsdag 12 oktober. Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Straatexcursie werkzaamheden Van Speijkstraat op 15 oktober

Nu de Van Speijkstraat open ligt voor de herprofilering, wil het stadsdeel op 15 oktober van 15-18 uur de omwonenden de kans geven om achter de schermen te kijken, met een rondleiding van de aannemer. De herprofilering van de Van Speijkstraat hoort bij de stedelijke vernieuwing van de Chassébuurt. Na jaren van voorbereiding wordt nu daadwerkelijk vernieuwd, gebouwd, verbouwd en opgeknapt tot 2010. De Van Speijkstraat is de eerste straat in de Chassébuurt die een beter aanzien krijgt. In de hele straat komt schuin- en langsparkeren, het vrijliggend fietspad verdwijnt, er komen fietsenrekken bij en de straatverlichting gebeurt via overspanning die aan de gevels wordt bevestigd. Informatie: Manuel Monkau, 5892728, 06-22555547

Uitnodiging

Nederlands-Marokkaanse boottocht door de grachten

Op 10 oktober 16-18 uur organiseert Kantara een boottocht door de Amsterdamse grachten voor zeventig Nederlanders van Marokkaanse afkomst en overige Nederlanders die wonen in stadsdeel de Baarsjes en omringende stadsdelen. Doel is mensen kennis te laten maken met de geschiedenis van Amsterdam en met elkaar.

Informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384

Agenda

NB: Nederlands-Marokkaanse boottocht is verschoven naar 10 oktober


* Tot 8 oktober 'Door het oog van de reiniging' in De Stoker, Witte de Withstraat 124 hs, vr en za 11-17 uur, foto's die de reinigers van hun werk maakten met wegwerpcamera's; bij de opening op 17 september waren 15 reinigers aanwezig
* 6 oktober 17-20 uur Art & Nature, Work in Progress; Admiraal de Ruijterweg 9,
* 8 oktober 19-21 uur integratiedebat in de Hudsonhof. Organisatie: Stichting Ahnada & Toekomst , 06-50232567
* 9 oktober 14-16 uur Voorleesfeest in de Openbare Bibliotheek Mercatorplein; stadsdeelwethouders lezen de kinderen voor
* 9 oktober 17.00 uur opening fototentoonstelling WitterdanWit
* 9 en 10 oktober open dag Het Voor-Beeld

* 10 oktober Allstars Marokkaans-joods voetbaltoernooi, 12-20 uur, Balboaplein, inclusief kosjer/hallal-maaltijd; organisatie: Erwin Brugman, i.s.m. ondermeer jongerencentrum Zuidpool
* 10 oktober, 16-18 uur Boottocht Amsterdam aan de haven. Organisatie: Kantara
* 14 oktober, 16.00 uur, presentatie begroting 2005
* 15 oktober straatexcursie werkzaamheden Van Speijkstraat, 15-18 uur
* 25 oktober start Westerweelschool op nieuwe locatie
* 26 oktober opening restaurant/kunstcentrum Art Centre
* 25 november thema-avond Beter een goede buur dan een verre vriend. Organisatie: Kantara
* 25 november sloop RIVA terrein

* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Baarsjesbeurs beloftevolle leerling

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl

Bijlage bij Nieuwsbrief uit het DB, 5 oktober 2004

Aan onze relaties

Amsterdam, 6 oktober 2004

Uitnodiging feestelijke begrotingspresentatie

Geachte mevrouw, geachte heer,

Graag nodig ik u uit voor onze feestelijke begrotingspresentatie op 14 oktober om 16.00 uur.

Als locatie hebben wij de Joop Westerweelschool gekozen, het nieuwe schoolgebouw aan het Balboaplein 44 dat zojuist is opgeleverd en in december officieel geopend wordt.

Wij zijn erin geslaagd belangrijke buurtfuncties te vrijwaren van bezuinigingen en zelfs enkele nieuwe activiteiten financieel van de grond te tillen die zeer belangrijk zijn voor deze locale samenleving. Hoe ons dit gelukt is zonder de bewoners te belasten met tariefverhogingen, hoort u tijdens de presentatie. Nieuw in de begroting 2005 is dat de stadsdeelraad 250.000 euro ter vrije beschikking krijgt zonder bestemmingsvoorstellen van het Dagelijks Bestuur. Eigen invulling door de deelraad kunt u opvatten als een methode om dualisme te versterken, met toegenomen invloed van bewoners via hun vertegenwoordigers.

Programma

16.00 uur Ontvangst

16.10 uur Overhandiging Begroting 2005 aan Mickel Tilburg, voorzitter stadsdeelraad De Baarsjes

16.15 uur Financieel beeld, stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (Financiën)

16.20 uur 'De Baarsjes Groeit', stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren over stadsdeelontwikkeling

16.25 uur Reacties van genodigden

17.00 uur Bezichtiging nieuwe Balboawoning*

17.30 uur Afronding met een drankje

De begroting is ter plekke verkrijgbaar en bovendien vanaf 15 oktober te raadplegen op www.baarsjes.amsterdam.nl. Op 30 november besluit de stadsdeelraad over de voorstellen.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Wim de Graaf, afdeling Communicatie,

telefoon 06-12379510.

Graag ontmoet ik u op 14 oktober.

Met vriendelijke groet,

Mirjam Smeels,

Stadsdeelwethouder Financiën


* P.S.: Aan het Balboaplein en aan de Admiralengracht zijn naast de school ook nieuwe woningen gebouwd, waarvan de genodigden er deze middag één kunnen bezichtigen.