Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie zet zich in voor duidelijker toezicht op Luchtverkeersleiding

Verkeer en Waterstaat moet zijn toezicht op de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verbeteren. Dat is de belangrijkste conclusie uit het vandaag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer `Toezicht op Luchtverkeersleiding Nederland'. Een van de aanbevelingen in het rapport luidt dat duidelijker moet worden aangegeven op basis van welke criteria het toezicht op LVNL plaatsvindt.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderschrijft de aanbevelingen van de Rekenkamer. Deze passen in het beleid zoals VenW dat zelf al heeft ingezet. Zo zijn in de Schipholwet normen opgenomen voor de veiligheid van het luchtverkeer naar de luchthaven Schiphol. Daarnaast is in het luchthavenindelingsbesluit aangegeven dat binnen een veiligheidszone rond Schiphol geen bebouwing mag zijn.

In een reactie op het rapport zegt het ministerie toe zich krachtig te blijven inspannen om in internationaal verband bruikbare veiligheidsnormering gerealiseerd te krijgen en zorg te dragen voor politieke legitimering daarvan.

De veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol is op dit moment op geen enkele manier in het geding. Schiphol is een van 's werelds veiligste luchthavens, maar er moet wel voortdurend gezocht blijven worden naar verdere verbeteringen. Daar ligt ook een belangrijke taak bij LVNL als zelfstandig bestuursorgaan.