Politie Zaanstreek-waterland


Laboratorium Technische Recherche open op Landelijke politiedag


'Boeven vangen' staat centraal tijdens de landelijke politiedag. Op het hoofdbureau van de Politie Zaanstreek-Waterland kan het publiek kennis maken met een aantal rechercheonderdelen waar de 'brave burger' niet snel mee in aanraking zal komen.
Op zaterdag 9 oktober staan de deuren van het hoofdbureau aan het Guishof 1 in Zaandijk vanaf 10:00 uur open. Aan de hand van een informatiemap kan het publiek een kijkje komen nemen in o.a. het laboratorium van de Technische Recherche. Er zal uitleg worden gegeven over vingerafdrukken, het testen van drugs, bloedtesten en schoenafdrukken. Verder is er antwoord op de vraag, is al het geld in mijn geldbeursje wel echt ?
Van een aantal specialistische recherchediensten, waaronder zedenzaken en de vreemdelingenpolitie, zijn de rechercheurs aanwezig om uitleg te geven over hun werk en vragen te beantwoorden. Met een kijkje in het cellencomplex is de ochtend compleet te maken.
Het evenement wordt afgesloten rond 14:00 uur.


15:55 06-OKT-04
ZAANDAM, ROZENHOF

Gepakt voor valse naam

Een 15-jarige jongen is door de politie aangehouden voor het opgeven van een valse naam. De jongeman hield zich met een groepje jeugd op in winkelcentrum Rozenhof en viel hierbij winkelend publiek lastig. Hij was al eerder door de agenten gewaarschuwd niet samen te scholen in de Rozenhof. Hij krijgt proces verbaal voor samenscholing en het opgeven van een valse naam.

16:16 06-OKT-04
DEN ILP

Buitenboordmotoren gestolen

De politie onderzoekt de diefstal van meerdere buitenboordmotoren. Vermoedelijk van maandag op dinsdag zijn bij watersportvereniging De Noord drie buitenboordmotoren van bootjes afgesloopt en meegenomen. In de omgeving werd een boot van achter een woning gestolen. Deze boot werd later los drijvend en zonder buitenboordmotor, reddingsvesten, brandblusser en dergelijke teruggevonden. Vanaf een bootje dat nabij de Polderweg lag afgemeerd is ook de buitenboordmotor gestolen. Getuigen kunnen zich melden bij het wijkteam in Landsmeer op nummer 0900-8844.

17:05 06-OKT-04
PURMEREND, KAROSSTRAAT

Mishandelende man aangehouden

Een 24-jarige man uit Purmerend is door de politie aangehouden na mishandeling en bedreiging van een 15-jarig meisje uit dezelfde plaats. De man zou woedend geworden zijn na een opmerking en hij zou de Purmerendse hebben geschopt, geslagen en bedreigd. Ook zou hij hebben gedreigd haar woning in de brand te steken. De politie heeft bij de man een fles benzine en een hoeveelheid wiet in beslag genomen. Twee 17-jarige Purmerendse vriendinnen, die getuige waren van de strafbare feiten zouden ook door de verdachte zijn bedreigd.


08:57 07-OKT-04
ZAANDAM, ZUIDERKERKSTRAAT

Man richt ravage aan in kerk

De politie heeft een 37-jarige Zaandammer aangehouden die vernielingen zou hebben gepleegd in een kerk. De man werd in een kerkgewaad aangetroffen op een afdakje van de kerk en bleek volkomen in de war. Veel van de inboedel van de kerk was op straat gegooid, schilderijen waren van de muur getrokken, kaarsen omgegooid,
bijbels in een vuilnisbak gegooid, collectebussen geleegd, wijn gedronken, alle kasten leeg gehaald enzovoort. Eerder deze week werden ook al vernielingen in dezelfde kerk gepleegd. Toen werd er niemand aangetroffen. De politie onderzoekt of de Zaandammer hier ook de hand in heeft gehad.

05:11 07-OKT-04
ZAANDAM, KOOPVAARDIJSTRAAT

Rijden zonder rijbewijs en verzekering

De politie heeft een 24-jarige Zaandammer aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten zagen de man rijden en wisten dat hij geen rijbewijs had. De man bleek in zijn auto een geringe hoeveelheid verdovende middelen te hebben, die door hem werd ingeleverd. De auto bleek niet verzekerd zodat de verdachte, met twee bekeuringen op zak, zijn weg te voet kon vervolgen.

12:46 07-OKT-04
WORMER, WEZENLAND

Bandenprikker actief

De politie onderzoekt vernielingen aan auto's gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag. Er zijn ten minste zes aangiften gedaan van lek geprikte autobanden, allen op het Wezenland. Getuigen kunnen bellen naar het wijkteam in Wormer op telefoonnummer 0900-8844.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-071004

16:30 06-OKT-04

ASSENDELFT, DORPSSTRAAT


Drankrijder aangehouden na achtervolging

Tijdens de kermis in Assendelft werd woensdagmiddag een dronken motorrijder aangehouden. De 31-jarige man uit Assendelft negeerde het stopteken van de agent en wilde zo aan de alcoholcontrole ontsnappen. Een motoragent zette meteen de achtervolging in en zette de man alsnog aan de kant voor een blaastest. De man had een flinke slok op. Op het politiebureau werd het rijbewijs van de man ingevorderd omdat de ademanalyse uitwees dat hij maar liefst drie keer zoveel drank op had toegestaan. De dronken bestuurder reed ook nog eens op een onverzekerde motor rond en vond het bovendien niet nodig om een helm te dragen. Hij kreeg voor alle overtredingen een proces-verbaal.
Een paar uur later werd een 19-jarige automobiliste uit Assendelft aangehouden. De vrouw had teveel gedronken en kreeg een rijverbod van een uur en een proces-verbaal. Op de Dorpsstraat werden in totaal 124 bestuurders gecontroleerd.


OKT-04
300 boetes voor agressie in het verkeer
In de afgelopen drie weken zijn in Zaanstreek-Waterland ruim 300 weggebruikers staande gehouden en/of bekeurd tijdens de vele controles die in het kader van 'agressie in het verkeer' werden gehouden. Vier bestuurders raakten hun rijbewijs kwijt omdat hun rijgedrag gevaar voor de medeweggebruikers opleverde.
Afgelopen woensdag werd in Wijdewormer het rijbewijs ingevorderd van een 74-jarige man uit Amsterdam die gevaarlijk langzaam over de A7 reed. Het achterop komend verkeer moest in de remmen om een aanrijding te voorkomen met de auto die niet meer dan 60 km per uur op de teller had staan. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) zal onderzoek doen naar de geschiktheid van de rijbevoegdheid van de man. Afhankelijk van de uitkomt van het onderzoek beslist het CBR of de man mag blijven rijden of niet. Dezelfde middag werd nog een rijbewijs ingevorderd. Een 59-jarige automobilist uit Wervershoof reed gevaarlijk hard. De bestuurder reed met 120 km per uur door zijn woonplaats, op een weg waar maar 60 km per uur was toegestaan. Na een achtervolging met een onopvallende videoauto werd de man op de A7 aan de kant gezet en op zijn gedrag aangesproken.
De afgelopen weken werden overigens de meeste boetes uitgedeeld voor rechts inhalen en inhalen tijdens een rijverbod. In totaal 52 bestuurders werden hierop op heterdaad betrapt. Ze waren vooral te vinden op de Middenweg, de N244 en de Purmerenderweg in de Noord- en Midden- en Zuidoost-Beemster, de N247 in Volendam, de A7 in Zeevang (tijdens wegwerkzaamheden) en de Jaagweg in Ilpendam. Dezelfde wegen, met name de N247, bleken ook onder hardrijders (33 boetes), erg populair te zijn.
Op de N247 in Middelie reed één automobilist 68 km per uur te hard, hij kon zonder rijbewijs naar huis. Op dezelfde N247 mocht nog een automobilist zijn rijbewijs inleveren vanwege zijn opvallende rijstijl; hij reed hevig slingerend over de weg.
Een andere vorm van gevaarlijk rijgedrag waaraan veel bestuurders zich schuldig maakten was bellen tijdens het rijden (niet handsfree). Een veertigtal bellers werd staande gehouden. Bijna net zoveel bestuurders reden door rood.
Overige boetes waren voor onnodig links rijden, rechts inhalen, kleven, over het verdrijvingsvlak of de busstrook rijden en het negeren van een inrijverbod of de verplichte rijrichting. Voor dit laatste feit werden tientallen bestuurders bekeurd die tijdens de ochtendspits slim dachten te zijn door de file een kilometer te omzeilen. Zij namen op de A7 de afslag Zaandijk en reden daarna meteen de oprit weer op.
Ook de komende week zal de politie extra verkeerscontroles houden.

13:00-16:00 06-OKT-04
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
Hardrijders staande gehouden
Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum zijn vijftien hardrijders woensdagmiddag aan de kant gezet en bekeurd. De hoogste snelheid bedroeg 93 km per uur, bijna twee keer zo hard als toegestaan. De snelheid werd gemeten met behulp van een zogenaamde lasergun. Eén inzittende zonder gordel kreeg ook een boete. Ten slotte werd nog een motorrijder bekeurd en aangesproken op zijn gevaarlijke rijgedrag; hij reed op zijn achterwiel over de provinciale weg.


09:30-11:03 05-OKT-04
BEETS, PROVINCIALEWEG N247

Weinig hardrijders

Op de provincialeweg N247 in Beets werd dinsdagochtend een snelheidscontrole gehouden. Tussen half tien en elf uur reed slechts één op de honderd bestuurders te hard. De snelste reed twintig km per uur te hard. In de Noord-Beemster ging het er iets minder rustig aan toe. Eén op de vijf automobilisten reed te hard. Ter hoogte van de controles was de snelheidslimiet 80 km per uur.

05-OKT-04
ZAANDIJK, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Twee keer zo hard als toegestaan

In Zaandijk en Zaandam werden dinsdag drie snelheidscontroles gehouden. Op de Kepplerstraat in Zaandam werd 's avonds een snelheidscontrole gehouden met een radarauto. De hoogste snelheid bedroeg 102 km per uur, twee keer zo hard als toegestaan. Vijf procent van alle passanten overschreed de snelheidslimiet. Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandam was het aandeel overtreders iets lager (4%). De hoogste snelheid bedroeg 108 km per uur bij een toegestane snelheid van 70 km per uur. Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandijk (70 km per uur) werden hardrijders direct aan de kant gezet en bekeurd. Eén automobilist reed 40 km per uur te hard. Zes automobilisten reden te had en evenveel mensen werden bekeurd omdat zij geen gordel droegen.


---- --