Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-158

Den Haag, 7 oktober 2004

Belastingdienst sluit convenant vrijplaatsen met Rotterdam

De Belastingdienst gaat in Rotterdam intensief samenwerken met de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie bij de aanpak van vrijplaatsen. Staatssecretaris Wijn van Financiën, burgemeester Opstelten, korpschef Meijboom en plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Hillenaar ondertekenen hiervoor vandaag een convenant. Hierin zijn afspraken gemaakt over de aanpak van vrijplaatsen zoals woonwagencentra, belwinkels en prostitutiebedrijven. Het convenant biedt ook de mogelijkheid om sneller informatie uit te wisselen tussen de verschillende diensten.

De betrokken instanties werken in de regio Rotterdam al nauw samen bij de zogenoemde Alijda-aanpak. Dat is erop gericht om het aantal overlastgevende panden terug te dringen, onder andere door de integrale aanpak van malafide huiseigenaren. Het convenant vrijplaatsen tussen de Belastingdienst en de gemeente Rotterdam is de derde samenwerkingsovereenkomst op rij die door de Belastingdienst wordt afgesloten. Recent gingen Maastricht en Den Haag de maasstad voor.

Begin juni heeft staatssecretaris Wijn het actieplan vrijplaatsen naar de Tweede Kamer gestuurd.

De staatssecretaris heeft daarin aangegeven, dat hij het bestaan van contra legemhandelingen en (fiscale) vrijplaatsen onaanvaardbaar vindt. Eén van de 22 concrete maatregelen in het actieplan betreft het voornemen tot een integrale en overheidsbrede aanpak, waartoe samenwerkingsverbanden worden gesloten met gemeenten, politie, uitvoeringsinstanties en inspecties. Het convenant met Rotterdam is daarvan een voorbeeld.