RIJKSAKADEMIE V. BEELD. KUNST

Internationale jury PRIX DE.ROME.NL bekend gemaakt

PRIX DE ROME.NL maakt de internationale jury
bekend
De PRIX DE ROME.NL beeldende kunst 2005 is gestart in de biënnale
opzet.
De jury van de PRIX DE ROME.NL 2005 bestaat uit kunstenaars van naam èn kenners van internationale hedendaagse
kunst:
Jean Marc Bustamante (FR) - kunstenaar Suchan Kinoshita (JP / NL) - kunstenaar Michelangelo Pistoletto ( IT ) o.v. - kunstenaar Michael Raedecker (NL / GB) - kunstenaar Saskia Bos (NL) - Directeur De Appel, Amsterdam
Onder voorzitterschap
van
Erika Hoffmann (DE) - Hoffmann Sammlung, Berlijn in samenwerking met:
Janwillem Schrofer (NL) - algemeen directeur Rijksakademie

De jurering start midden november 2004. De tentoonstelling is in juni/juli 2005.Prijsuitreiking vindt plaats tijdens de tentoonstelling in 2005. Aanmelding tot 19 oktober (17.00 uur) is mogelijk voor alle kunstenaars tot 35 jaar (geboren op of na 1969; aantoonbaar twee jaar woonachtig in Nederland). Voor informatie over de inschrijvingsprocedure zie www.prixderome.nl
De Prix de Rome wordt georganiseerd door de Rijksakademie van beeldende kunsten en is mede mogelijk gemaakt door OCW, SNS REAAL en AVRO KUNST.

Voor meer inlichtingen : www.prixderome.nl of Bureau Prix de Rome, Rijksakademie van beeldende kunsten T: 020 - 52 70 300 E: prix@prixderome.nl Achtergrond informatie (persbericht 26 augustus 2004)

Prix de Rome.nl de meest genereuze kunstprijs voor kunstenaars, voor ingewijden en nu ook voor een breder publiek. De Prix de Rome is een Nederlandse staatsprijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar. Stimulering van de artistieke ontwikkeling, in een internationale context staat centraal; het signaleren van trends gaat hand in hand met het traceren van talenten.De van origine Europese prijs (1666) had als bestemming Rome als bakermat voor de Europese kunsten. In 1870 is de prijs bij wet ingesteld; het is de oudste kunstprijs van Nederland en kent bekende namen onder de winnaars als Jan Sluijters 1904, Berend Strik 1987, Mariana Castillo Deball 2004 en bij de architecten namen als Cornelis van Eesteren 1928, Wim Quist 1958, Koen van Velsen 1986.

Twintig jaar na de renovatie van de prijs, in 1985, gaat de Prix een nieuwe fase in als PRIX DE ROME.NL. Voorgenomen vernieuwingen: = Prijzengeld is verhoogd tot 45.000 euro voor de eerste prijs, 20.000 euro voor de tweede prijs en 10.000 euro voor de beide basisprijzen. = Finale keuze van de winnaar wordt bekend gemaakt in de tentoonstelling.
= Kunstenaars op alle gebieden kunnen zich inschrijven; oorspronkelijke disciplines (schilderkunst, tekenen/grafiek en beeldhouwen) zijn vervallen.
= PRIX DE ROME.NL Beeldende Kunst is eenmaal per twee jaar. = PRIX DE DE ROME.NL Architectuur is eenmaal per vier jaar. = Samenwerking met mediapartner AVRO Kunst om een breder publiek te bereiken.
= Tentoonstelling(en), publicatie, evenals randactiviteiten worden verder uitgebreid met museumpartners.
= Voorzitterschap rouleert; met het erevoorzitterschap wordt een persoon geëerd voor haar / zijn bijdrage aan de kunst in Europa.

Europese dimensie wordt versterkt door de samenstelling van de internationale jury en de betrokkenheid van Europese musea in Londen, Parijs, Berlijn en Rome. Deelname is open voor kunstenaars die ten minste twee jaar in Nederland wonen en werken vanaf 01-01-2003 en niet ouder zijn dan 35 jaar geboren op of na 01-01-1969. De aanmeldingsperiode loopt van 27 september 2004 tot en met 19 oktober 2004 tot 17.00 uur. De voorwaarden en richtlijnen, waaraan het in te zenden werk moet voldoen, en het inschrijfformulier zijn per 27 september 2004 beschikbaar op www.prixderome.nl Naast de aanmelding door kunstenaars zelf is een aantal referenten (o.a. uit het veld van deskundigen in het buitenland; galerieën uit heel Nederland; verzamelaars; gemeentelijke opdrachtgevers; kunstenaarsruimtes en directies kunstopleidingen) uitgenodigd om kunstenaars voor te dragen. De samenstelling van de (internationale) jury volgt; zie website www.prixderome.nl Procedure: De eerste ronde is anoniem. Voor de tweede ronde selecteert de jury kandidaten om origineel werk te tonen. Zie website www.prixderome.nl voor jurydagen. Maximaal vier deelnemers worden toegelaten tot de eindronde waarin nieuw werk wordt vervaardigd tijdens een residency van half januari tot en met half april 2005. Er wordt een atelier op de Rijksakademie ter beschikking gesteld en de kunstenaars kunnen gebruikmaken van de technische werkplaatsen. Het nieuw gemaakte werk(proces) geldt voor de eindbeoordeling. Bezoekers, ingewijden, maar ook een breder publiek kunnen kijken en kiezen vóór de finale keuze van de jury tijdens de tentoonstelling. Het talent van de kanshebbende winnaars wordt ook tijdens hun werkperiode in het atelier gevolgd en op t.v. en de website getoond. Wie wil kan het proces volgen en actief stemmen via de website www.prixderome.nl. De samenwerking met instituten uit diverse Europese landen versterkt de allure van Nederlandse kunst in het buitenland en biedt perspectieven om deze belangstelling concreet te vertalen in projecten en tentoonstellingen elders in Europa. De revitalisering van de Prix komt voort uit gezamenlijke inspanning van de Rijksakademie van beeldende kunsten, het Ministerie van OCW, AVRO Kunst, SNS REAAL, e.a.

Noot aan de redactie: voor meer informatie en/of interviews: Yvonne Twisk Bureau Prix de Rome Rijksakademie van beeldende kunsten T: 020 52 70 321 M: 0655 737 738 E: prix@prixderome.nl W: www.prixderome.nl


07 okt 04 15:24