Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Handen ineen bij uitvoering Industriebrief
7-10-2004

-
De Industriebrief geeft een goede analyse van de knelpunten die ondernemers ondervinden bij hun streven naar economische groei. In de hoofdlijnen voor verbetering van het industriebeleid kan de Koninklijke Metaalunie zich vinden. De industrie is echter niet gediend met de verhoging van de energiebelasting en de bezuiniging op innovatiesubsidies. Bovendien zijn de uitvoeringsplannen nog te weinig concreet.

De Metaalunie prijst de herwaardering van het kabinet voor een integraal industriebeleid. Nu komt het aan op de samenwerking tussen de overheid en ondernemers om de hoofdlijnen uit de Industriebrief te vertalen naar concrete actiepunten. De tijd dringt en snelle uitvoering van de plannen is noodzakelijk. Daarvoor moeten overheid en brancheorganisaties hun taken op elkaar afstemmen.

Een aantal voorstellen uit de Industriebrief staat inmiddels al in de steigers. Zo participeert de Metaalunie in het Applicatiecentrum Productietechnologie (ACP) dat binnenkort officieel start. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de Metaalunie in vervulling om voor ondernemers een technologische proeftuin ter beschikking te stellen. Het ACP helpt ondernemers bij het beantwoorden van vraagstukken op het gebied van productietechnologie.

Ook de zogenoemde kennisvouchers kunnen rekenen op steun van de Metaalunie. Deze kennisbonnen moeten de kloof tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen dichten. Maar de cultuur en procedures zijn bij kennisinstellingen totaal anders dan de ondernemer gewend is. Daarom is het volgens de Metaalunie nodig dat de ondernemer in het traject begeleid wordt. Brancheorganisaties kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

De Metaalunie meent dat de overheid ook andere voorstellen uit de Industriebrief zo snel mogelijk moet concretiseren. Dit kan het beste in nauwe samenwerking met brancheorganisaties. Zij kennen immers de dagelijkse praktijk van de ondernemingen en kunnen een uitstekende brug slaan tussen de voorstellen in de Industriebrief en de vertaling hiervan naar concrete acties.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 135.000 mensen.