Provincie Limburg

Overeenkomst natuurcompensatie N296 en N297 Operatie Bottleneck

De Provincie en Landschapspark Susteren tekenen vandaag een overeenkomst voor natuurcompensatie voor de N296 en N297. De Provincie draagt hiervoor 6,3 hectare grond over aan Landschapspark Susteren. De natuurcompensatie heeft betrekking op vleermuizen waarvoor bos en laanbomen komen. Voor de Geelgors en de Patrijs komt er een akkerreservaat. De Provincie wil de wegen zo zorgvuldig mogelijk in het landschap in passen en ruimte voor nieuwe natuur creëren.

In de omgeving van Roosteren, Born en Nieuwstadt lopen belangrijke verkeersverbindingen over weg, water en spoor. De Provincie Limburg heeft het initiatief genomen om de flessenhals of bottleneck van Limburg ook in de toekomst bereikbaar, leefbaar én verkeersveilig te houden. Hiervoor voert de Provincie Limburg, samen met een aantal partners in de regio, het project Bottleneck Infra uit. Bottleneck Infra, de aanpassing en uitbouw van de N296 en de N297, is een onderdeel van Operatie Bottleneck, de verzamelnaam van projecten op het gebied van infrastructuur, natuur en bedrijvigheid in Echt-Susteren en Sittard-Geleen.

Landschapspark Susteren en Vereniging Natuurmonumenten Een van de taken van Landschapspark Susteren is het ontwikkelen van groen. Met de Vereniging voor Natuurmonumenten ondertekenen zij, eveneens vandaag, een samenwerkingsovereenkomst waarin afspraken gemaakt zijn over de ontwikkeling, eigendom en beheer van nieuwe bos- en natuurgebieden. Landschapspark Susteren wil in een tijdsbestek van 15 jaar ongeveer 350 hectare voormalige landbouwgrond veranderen in o.a. natuur, groen en uitloopgebied. Hierbij zijn de volgende partijen betrokken: Provincie Limburg, gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen, waterschap Roer en Overmaas, L.L.T.B., Stichting Milieufederatie Limburg, Stichting Limburgs Landbeheer en de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.

7-10-2004 15:52