Gemeente Haarlem


7 oktober 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

267/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Uitwerkingsplan Mariastichting goedgekeurd door


Raad van State

Gemeente aan de slag op voormalig ziekenhuisterrein

Op 6 oktober 2004 heeft de Raad van State (RvS) zich positief uitgesproken over het Uitwerkingsplan Mariastichting. Met deze goedkeuring is het bestemmingsplan Spaarn en Hout in haar geheel ingevuld. Dat betekent dat projectontwikkelaar Bouwfonds op korte termijn de bouwaanvragen voor het gebied zal indienen. Eind september is het Uitwerkingsplan bij de RvS behandeld. Stichting De Hoeksteen en Stichting Landschap, Architectuur en Stedenbouw dienden bezwaren in, die de RvS ongegrond verklaarde. De gemeente Haarlem is verheugd dat de plannen nu gerealiseerd kunnen worden.

Het Uitwerkingsplan is gemaakt naar aanleiding van het aanstaande vertrek van het ziekenhuis Mariastichting. De locatie biedt kansen voor nieuwe ontwikkelingen. Bij het maken van de plannen is zorgvuldig omgegaan met de monumenten in het plangebied en de directe omgeving. Zo worden de mooie panden langs de Kamperlaan en de Kleine Houtweg goed ingepast in de nieuwe bebouwing. De Haarlemse architect Thijs Asselbergs voerde regie over de planvorming.

Het ziekenhuis verhuist begin 2005 naar de gemeente Haarlemmermeer. Daarmee komt het gehele terrein vrij voor herontwikkeling. De plannen voorzien in ongeveer 380 woningen in verschillende prijscategorieën, waarvan een groot deel zicht heeft op het Spaarne. Vanuit een slanke toren, die het huidige beddenhuis zal vervangen, hebben de bewoners straks prachtig uitzicht over Haarlem en omgeving. Op het terrein zullen ook enkele kantoren gerealiseerd worden. Bovendien worden er looproutes door het plangebied aangelegd waardoor nieuwe verbindingen tussen de Haarlemmerhout en het Spaarne ontstaan. Hiermee wordt een oude wens uit het Spaarneplan gerealiseerd: een wandelroute langs de Spaarneoever. Het Uitwerkingsplan Mariastichting is kaderstellend voor deze ontwikkelingen.

De komende jaren zal er veel gebeuren op en rond het huidige ziekenhuisterrein. Vanaf medio mei 2005 zullen de werkzaamheden in het gebied zichtbaar worden. Dan starten als eerste de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de parkeergarage.

Meer informatie bij: Ienke Verhoeff, projectmanager Mariastichting, 023-5113658


Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --