Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS, 5 oktober 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 5 oktober 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Gedeputeerde Staten'.

Aanpassing streekplan maakt woningbouwlocatie Gorinchem mogelijkDe woningbouwlocatie Laag Dalem Zuid in de gemeente Gorinchem kan toch bebouwd worden. Het streekplan Zuid-Holland Oost dat in november 2003 werd vastgesteld, wordt nu aangepast en daarmee de bebouwingscontour van deze woningbouwlocatie. In het oorspronkelijke streekplan stond de bebouwingscontour onjuist aangegeven. De provincie wilde eveneens een archeologische vindplaats in de regio Gorinchem sparen van bebouwing. Dit wordt ook geregeld door de aanpassing van het streekplan.

Ontwikkelingsrichting landbouwDe provincie gaat onderzoeken wat de ontwikkelingsmogelijkheden van de landbouwsector in Zuid-Holland zijn. Dat gaat in overleg met boeren, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Allereerst vindt het onderzoek plaats in de Krimpenerwaard en Gouwe-Wiericke. Voor dit gebied gaat de provincie zogenaamde veenweidepacten opstellen. De karakteristieken van een gebied spelen een belangrijke rol bij de bepaling van de ontwikkelingsrichting. Ook het gebruik van landinrichting en kavelruil zijn belangrijke instrumenten om de toekomst te bepalen. De provincie heeft recent het gebiedsplan 'agrarische gebieden met natuurlijke handicaps' vastgesteld. Dit zijn gebieden waar boeren te maken hebben met natuurlijke omstandigheden, die de agrarische bedrijfsvoering bemoeilijken. Boeren kunnen hiervoor vanaf 2005 een (rijks)subsidie van ¤94 per hectare per jaar aanvragen. Zij moeten dan ook aan agrarisch natuurbeheer doen.Het Nationaal Landschap Groene Hart: beschermen door ontwikkelen De Nota Ruimte voorziet in een nieuwe koers voor het Groene Hart. De regie komt bij de provincies te liggen. Het uitgangspunt van de provincies daarbij is 'Samen wat samen moet, alleen wat alleen kan'. Met het programmaplan Groene Hart bereidt Zuid-Holland zich voor om het Groene Hart te beschermen door te ontwikkelen. Om de kwaliteiten van het Groene Hart verder te ontwikkelen en duurzaam te behouden, is een ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie nodig. Er is een "groene" ontwikkeling nodig, met recreatieve mogelijkheden en landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten. De kwaliteitszonering van het Groene Hart is daarbij leidend: ontwikkelen waar dat tot verbetering leidt, beschermen waar dat moet. Lees het persbericht.

Zuid-Holland bezuinigt bijna 6 miljoen euro In totaal bezuinigt de provincie Zuid-Holland in 2004 bijna 6 miljoen euro. Dit staat in de Najaarsnota 2004. Een besparing van bijna 4 miljoen euro wordt gerealiseerd door versoberingen van de facilitaire producten (catering, drukwerk etc.), door vermindering van de inhuur van externe adviseurs en door centrale inkoop en efficiëntie. Lees het persbericht.

Vragen van de SP over percentage sociale woningbouw in Zuid-HollandHet percentage sociale woningbouw in Zuid-Holland voldoet vrijwel geheel aan de gemaakte afspraken. Dat antwoorden GS op vragen van de heer Romijn (SP). Op basis van CBS-cijfers kan worden geconcludeerd dat op provinciaal niveau gemiddeld 28 procent van alle nieuwe woningen in de sociale sector is gebouwd. Doorgaans wordt in nieuwe uitleg locaties (Vinex-wijken) een percentage gehanteerd van 30% sociale huurwoningen en 70% koopwoningen. Hierbij vindt het Minsterie van VROM een marge naar beneden van 1,75% aanvaardbaar. De 30/70 afspraak geldt niet voor het binnenstedelijk gebied. Het college van GS verwacht verder dat de doorstroom naar duurdere huizen van zogenoemde scheefwoners weer op gang komt als de economie aantrekt. Scheefgroeiers zijn mensen die gelet op hun inkomen eigenlijk te goedkoop wonen.