NMBS

39,4 miljoen euro voor onthaal in station Brugge

07/10/2004

De NMBS is volop bezig met het vernieuwen van haar stations. Ook het station van Brugge wordt ingrijpend gemoderniseerd. De bestaande onderdoorgang wordt verbreed en de perrons worden volledig vernieuwd. Vanaf volgende week gaan de werkzaamheden van start. In 2008 moeten ze zijn voltooid. Het gaat om een investering in onthaal van 39,4 miljoen euro.

De bestaande onderdoorgang wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe onderdoorgang van maar liefst 20 meter breed. In de nieuwe onderdoorgang wordt 12 meter voorbehouden voor de reizigers. De overige 8 meter wordt ingevuld met winkeltjes. De helling en de smalle ingang aan de kant van de Brugse deelgemeente Sint-Michiels verdwijnen en maken plaats voor een nieuwe en vlakke toegang over de volle breedte van de onderdoorgang. Halfweg oktober moet de krantenwinkel wijken voor de werkzaamheden. De klanten hiervan kunnen nog wel terecht in een tijdelijk onderkomen even verderop.

De toegang naar de perrons wordt gewijzigd en aangepast aan de comforteisen van de klant. Aan de ene kant van de onderdoorgang komt er voor elk perron een brede vaste trap en een lift. Aan de andere kant komen er twee roltrappen. De liften betekenen niet alleen goed nieuws voor de minder mobiele reiziger maar zullen evenzeer naar waarde worden geschat door reizigers met kinderwagens of zware bagage.

Ook de perrons worden vernieuwd. Op elk perron komen nieuwe luifels en schuilhuisjes. Voorts worden nieuwe windschermen, zitbanken en een gloednieuwe omroepinstallatie en treinaanwijzers geïnstalleerd. De perrons worden over de volle lengte met graniettegels bevloerd.

Vanaf midden november wordt spoor 10 gedeeltelijk opgebroken. Reizigers richting Oostende zullen tijdens de komende maanden hun trein dus op een ander spoor moeten nemen. Het eerste vernieuwde perron zal in september 2006 zijn afgewerkt, dan volgt om de zes maanden een ander perron.

In augustus 2008 moeten de onderdoorgang en alle perrons compleet zijn afgewerkt. De renovatie in het onthaal in Brugge kost 39,4 miljoen euro.

Tijdens de werkzaamheden blijft het aantal fietsparkeerplaatsen aan de kant Sint-Michiels gehandhaafd, maar naargelang de werf vordert kunnen ze wel af en toe verhuizen. Het aantal parkeerplaatsen voor autos zal tijdens de werkzaamheden wel gevoelig verminderen. Op die plaats moet immers een werfzone worden ingericht.

Latere fase

In een latere fase is er aan de kant van Sint-Michiels een tweede stationshal met kantorencomplex en ondergrondse parkeergarage gepland. Op niveau -1 komt er een stalling voor 1 000 fietsen met een bewaakte en een onbewaakte zone. Op de niveaus -1 en -2 zullen 800 autos kunnen parkeren; 500 plaatsen worden gereserveerd voor treingebruikers. Dit is een verdubbeling van de huidige parkeercapaciteit. Voor dit project wordt gezocht naar een partner.

Brochure beschikbaar voor de klant

In het station ligt een informatiebrochure over de modernisering van het station ter beschikking. Wie ze graag thuis wil ontvangen, kan ze aanvragen door een e-mail te sturen naar info.projecten@nmbs.be of te schrijven naar NMBS, Infrastructure Communication, CO.012 sectie 26/2, Frankrijkstraat 85, 1060 Brussel.

Illustraties:
Foto 1: Nieuwe perrons met hedendaags reizigerscomfort Foto 2: Nieuwe perrons met hedendaags reizigerscomfort Foto 3: De onderdoorgang wordt verbreed
Foto 4: Naar elk perron vertrekt een vaste trap, een lift en twee roltrappen