Gemeente Den Helder

07-10-2004 Bijzondere bijstand en gemeentelijk minimabeleid Woont u in Den Helder, dan kunt u een beroep doen op de bijzondere bijstand en minimabeleid.
Daarvoor is het niet noodzakelijk dat u een uitkering van de afdeling Werk en Inkomen ontvangt. Ook als u uw inkomen, bijvoorbeeld een WW-, WAO/Wajong, AOW of Anw-uitkering van een andere instantie ontvangt, of als u in loondienst of als zelfstandige werkt, komt u mogelijk in aanmerking voor één of meerdere regelingen.

Welke regelingen zijn er zoal?
Bijzondere bijstand kan verstrekt worden voor noodzakelijke uitgaven. Hierbij moet u denken aan een eigen bijdrage voor het ziekenfonds (een gebitsprothese, hoorapparaat en dergelijke), een eigen bijdrage voor thuiszorg, extra kosten voor energie, waskosten of slijtage van kleding in verband met ziekte of handicap, een eigen bijdrage voor een advocaat bij echtscheiding, woonkostentoeslag bij het ontbreken van huursubsidie of lasten voor de eigen woning, gemeentelijke belastingen/heffingen als kwijtschelding niet mogelijk is, de eigen bijdrage voor de peuterspeelzaal op sociaal- of medische indicatie en de ouderbijdrage basisschool, gedeeltelijke inrichtingskosten bij echtscheiding, enzovoort.

Chronisch zieken en gehandicapten
Onder de bijzondere bijstand valt sinds januari 2004 ook een tegemoetkoming in de niet direct aantoonbare uitgaven van chronisch zieken en gehandicapten. Als aan één of meerdere voorwaarden wordt voldaan kan een alleenstaande in aanmerking komen voor 175,- en een echtpaar of alleenstaande ouder voor 250,- per jaar. Voorwaarde is dat u een vervoersvergoeding WVG ontvangt, een gehandicaptenparkeerkaart heeft, hulp van de thuiszorg krijgt gedurende zes maanden of langer, of voor 80 tot 100% arbeidsongeschikt bent.

Collectieve verzekering ziekenfonds
Met Univé Verzekeringen heeft de gemeente afspraken gemaakt over een aparte aanvullende verzekering voor mensen met een minimuminkomen. Dit is de Aanvullende ziekenfondsverzekering gemeenten. Voor deze verzekering kunt u in aanmerking komen als u verplicht verzekerd bent en de uitgebreid of topppaket-verzekering van Univé heeft afgesloten. De verzekering geeft recht op extra vergoedingen, tot bepaalde maximumbedragen, voor monturen, brillenglazen of lenzen, fysiotherapie (100% vergoeding), bepaalde tandartskosten, hogere vergoeding voor orthodontische behandelingen. De premie bedraagt in combinatie met het uitgebreide pakket 10,50 per maand per verzekerde van 18 jaar of ouder (toppakket 15,30 per maand).

Cultuurbijdrage
Inwoners van de gemeente Den Helder kunnen op grond van het gemeentelijke minimabeleid in aanmerking komen voor een cultuurbijdrage. Deze tegemoetkoming is onder meer bedoeld voor: bezoek aan een museum, schouwburg, bioscoop of attractiepark; abonnement op dag- of weekblad of tijdschrift;
(re)creatieve cursussen;
lidmaatschap van verenigingen, sportclub of sportschool.

De hoogte van de vergoeding
Afhankelijk van de gezinssamenstelling bedraagt de tegemoetkoming op jaarbasis voor de alleenstaande 85,-, de alleenstaande ouder 155,-, een echtpaar 120,- en een echtpaar met kind(eren) 190,-.

Voorwaarden om in aanmerking te komen
Om aanspraak te kunnen maken op de cultuurbijdrage moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
u bent 18 jaar of ouder en staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie ;
uw inkomen mag, gerekend vanaf de maand voorafgaande aan de aanvraag, gedurende 12
maanden niet meer hebben bedragen dan 120% van de geldende bijstandsnorm.

De cultuurbijdrage is niet bestemd voor bewoners van verpleeg-, verzorgings-, gezinsvervangendetehuizen of een andere (AWBZ) instelling, voor studerenden met een WSF of WTOS toelage, asielzoekers die niet in het bezit zijn van een (tijdelijke) verblijfsvergunning of nog onder de verantwoordelijkheid vallen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Langdurigheidstoeslag
Inwoners tussen de 23 en 65 jaar, die langdurig werkloos zijn, kunnen op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) in aanmerking komen voor een langdurigheidstoeslag. Hiervoor moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
u bent tussen de 23 en de 65 jaar oud;
u ontvangt vijf jaar of langer ononderbroken een WWB- (voorheen Abw), IOAW of IOAZ-uitkering en heeft alles gedaan om een baan te vinden; u ontvangt vijf jaar of langer onderbroken een Anw-uitkering of u bent volledig arbeidsongeschikt, dus voor 80 tot 100 % afgekeurd op medische gronden, en ontvangt een WAO-, WAZ-, of Wajong uitkering; u had in die vijf jaar geen andere inkomsten. Met inkomsten worden bedoeld loon, een werkloosheid- of ziektewet uitkering of een inkomen uit studiefinanciering;

Inkomen, vermogen en draagkracht
Als het inkomen niet meer bedraagt dan 120% van de geldende bijstandsnorm (zie tabel hieronder) dan komt u in principe in aanmerking voor de meeste noodzakelijke bijzondere kosten. In een aantal gevallen geldt een inkomenspercentage van 100% (woonkosten, inrichtingskosten).
Is uw inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm dan kan er toch nog sprake zijn van een, gedeeltelijke, vergoeding in de kosten. Er wordt dan een draagkrachtberekening gemaakt en 35% van de meerinkomsten is dan uw eigen bijdrage. Deze berekening geldt alleen bij de bijzondere bijstand.
Ook wordt er rekening gehouden met de overschrijding van vermogen (zie tabel hieronder).
Bij de langdurigheidstoeslag moet worden uitgegaan van een inkomen gelijk aan de geldende bijstandsnorm.

tabel: Overzicht inkomens- en vermogensgrenzen per 1 juli 2004

Informatie afdeling Werk en Inkomen
Bezoekadres: Polderweg 168
Postadres: Postbus 36, 1780 AA Den Helder
Openingstijden: maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur; vrijdag van 9.00 - 12.00 uur. Iedere dinsdag en iedere vrijdagmiddag is de afdeling gesloten. Telefoon: voor het maken van een afspraak kunt u op de hierboven genoemde tijdstippen bellen naar het nummer(0223) 671103. Consulenten: telefonisch spreekuur op maandag-, woensdag-, donderdag-, en vrijdagmorgen van 9.00 tot 10.30 uur.
Niet-cliënten: telefonisch spreekuur op maandag-, woensdag-, donderdag-, en vrijdagmorgen van 8.30 tot 9.00 uur op telefoonnummer (0223) 671164.
Brochures: de afdeling Werk en Inkomen heeft een aantal brochures gemaakt. U kunt deze afhalen op de volgende plaatsen: afdeling Werk en Inkomen aan de Polderweg 168
Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis, drs. F. Bijlweg 20 Service- en Informatiepunt Julianadorp (SIP), Boterzwin 3435 Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Spuistraat 10 Bureau Raadslieden, J. van Heemskerckstraat 1
Informatiewinkel Nieuw Den Helder, de Dintelstraat 67a Alle bibliotheekvestgingen

De toepassing van regelingen is dikwijls persoonsgebonden en daarmee niet voor iedereen gelijk. In verband daarmee kunnen aan deze publicatie géén rechten worden ontleend.