Gemeente Haarlem


7 oktober 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

268/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Bestuur HBW niet achter citaat in ANP-bericht

Haarlem geeft géén garantstel ling van min. EUR 100.00 voor basketbalweek

Gisteren 6 oktober 2004 heeft het organisatiecomité van de Haarlem Basketballweek (HBW) bekend gemaakt dat de 21e editie van dit sportevenement is afgelast. Mede op basis van een bericht van de ANP-sportredactie hebben diverse media hieraan aandacht besteed en daarbij de rol van het gemeentebestuur van Haarlem onjuist weergegeven.

Dit persbericht wordt mede uitgegeven namens de Stichting Sportinitiatieven Haarlem (SSIH).

HBW 2002 en 2003
Evenals vorig jaar zijn er dit jaar weer voorbereidingen getroffen om de 21e editie van de HBW te organiseren. De 20e editie van de HBW in 2002 werd afgesloten met een tekort, waarvoor de gemeente Haarlem toen is aangesproken op de garantstelling van E 90.000.
Vorig jaar heeft sportwethouder Pieter Barnhoorn duidelijk gecommuniceerd dat de gemeente Haarlem geen garantstelling meer biedt. Toen in het najaar van 2003 duidelijk werd dat er geen hoofdsponsor werd gevonden door het organisatiecomité en de begroting niet sluitend gemaakt kon worden, heeft de SSIH de HBW van 2003 afgelast.

HBW 2004
Ook voor de organisatie van de HBW 2004 zijn vroegtijdig afspraken gemaakt dat de gemeente Haarlem geen garantstelling biedt. In juli van dit jaar zou het organisatiecomité een sluitende begroting presenteren met getekende contracten van sponsors. Aan deze afspraak kon het organisatiecomité niet tegemoet komen. In de laatste begroting van bijna E 520.000, gepresenteerd op 1 oktober jl., bleek een subsidiebedrag van de gemeente Haarlem van E 29.000 te zijn opgenomen en was er nog geen dekking voor een bedrag van E 111.000, waarvoor van de gemeente een garantstelling werd gevraagd. Gezien de eerdere afspraken is de gemeente Haarlem hier niet mee akkoord gegaan en heeft de SSIH vervolgens HBW 2004 afgelast.

Relatie Organisatiecomité HBW en SSIH
De Stichting Sportinitiatieven Haarlem (SSIH) is een onafhankelijke organisatie met als doel om onder meer (top)sportevenementen te doen organiseren, zoals Haarlemse Honkbalweek en TROS-loop. De HBW wordt georganiseerd door een comité, waarvan de leden op voordracht worden benoemd door de SSIH. Zij draagt daarmee de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de organisatie van deze evenementen.

ANP-bericht 6 oktober 2004
In het ANP-bericht wordt de heer Soeredj Monorath verantwoordelijk voor commerciële zaken HBW geciteerd. De uitspraken van deze persoon worden door het bestuur van de SSIH en het organisatiecomité van de HBW betiteld als onjuist en niet overeenkomstig de gang van zaken.

Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl
---- --