Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459800 Fax 071-5459326


Datum: 7 oktober 2004

(
Politietam Waddinxveen/Boskoop maakt balans op

Het politieteam Waddinxveen/Boskoop heeft de balans opgemaakt over afgelopen maanden. Het aantal aangiften van auto-inbraken in de eerste helft van 2004 (januari-eind augustus) is afgenomen met 102 ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werden er dit jaar 264 aangiften gedaan. Tot nu toe zijn er 7 aanhoudingen verricht.

Ondanks de daling vindt het team dit aantal nog te hoog. Daarom worden in september en december 2004 preventieacties gehouden. Iedere gecontroleerd voertuig zal worden voorzien van een flyer, waarbij automobilisten erop worden gewezen geen kostbare zaken in hun voertuig achter te laten.
Wat betreft de locaties waarop de inbraken worden gepleegd, springen de volgende locaties eruit: Waddinxveen wijk de Zuidplas, het parkeerterrein aan de Sniepweg en het Koningin Wilhelminaplein. In Boskoop gaat het om de Voorofscheweg, de Koninginneweg en de Burgemeester Colijnstraat.

Woninginbraken
In de eerste vier maanden van dit jaar was er nog een daling te zien in het aantal woninginbraken. De tweede vier maanden laten echter een stijging zien. Opvallend daarbij was het aantal van 42 in de maanden mei tot en met augustus in Boskoop. Het Woning Inbraken Team (WIT), een samenwerking tussen de teams Waddinxveen, Nieuwerkerk, Bodegraven en de recherche, doet hier extra onderzoek naar.
In totaal werden er in de periode van januari tot en met juli 92 aangiftes gedaan. Ondanks de stijging van de afgelopen maanden, is dit nog altijd een lager aantal dan dezelfde periode van 2003. Toen werden er 152 aangiftes gedaan.

Jeugdoverlast
De investeringen op de aanpak van jeugdproblematiek beginnen hun vruchten af te werpen. Door forstoegenomencontrolesopjeugdishetaantalincidententeruggelopenvan710vanjanuaritotenmetjuliin2003naar308indezelfdeperiodevanditjaar.
De overlast is verdwenen bij de Kameleonschool aan de Kanaalweg in Waddinxveen, evenals op het Rosarium aan de Parklaan. Dat gebied is inmiddels verboden voor hangjongeren. Het evenemententerrein aan de Sniepweg blijft nog wel aandacht vragen van de politie.
Dit jaar is er ook veel aandacht voor vernielingen en diefstallen gepleegd bij scholen. Adoptieagenten van de scholen hebben dit onderdeel hoog op hun agenda staan. In de maanden maart en mei werden relatief veel inbraken gepleegd in scholen in Boskoop en Waddinxveen. In totaal waren dat er 11. In juni zijn twee verdachten aangehouden voor de inbraak in de Eben Haezerschool in Waddinxveen.

Verkeer
Het team Waddinxveen/Boskoop heeft de afgelopen maanden diverse controles op het gebied van verkeer gehouden. Zo zijn er tot en met augustus 17051 bekeuringen uitgedeeld vanwege snelheid. Snelheid zal de aandacht van het team blijven houden.
Tevens werden er 219 bekeuringen uitgeschreven voor het rijden door rood licht. Gebleken is dat bij de hefbrug in Waddinxveen nog relatief veel automobilisten het rode verkeerslicht negeren. Bij vier controles op het dragen van de autogordel werden in totaal 121 bekeuringen uitgeschreven.
In de maanden mei tot en met augustus zijn 35 bekeuringen uitgeschreven voor het rijden onder invloed in Waddinxveen en Boskoop. Van 10 bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd, omdat de uitslag van de ademanalyse uitkwam boven de 570 ug/l.

Geweld
In de maanden mei tot en met augustus is er vijfmaal aangifte gedaan van huiselijk geweld. In alle vijf de zaken is een verdachte aangehouden.
In het centrum van Boskoop is de politie enkele malen geconfronteerd met geweld in de vorm van vechtpartijen en mishandelingen. Het politieteam heeft extra surveillance ingezet in dat gebied ten behoeve van de horecatoezicht, daarbij wordt tevens controle uitgeoefend om dit geweld te voorkomen.
Rondom het uitgaansgebied de Nesse is het in de maanden mei tot en met augustus rustig gebleven. De extra surveillance-eenheid op de vrijdagavond wordt nog steeds ingezet. E'en keer is er een melding geweest van een openlijke geweldpleging. Er zijn in deze zaak geen aanhoudingen verricht.
Noot voor de redactie/