Gemeente Den Helder

07-10-2004
Burgemeester onthult kunstwerk KIM

De gemeente heeft het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) een kunstwerk van de hand van Rudi van de Wint aangeboden ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het KIM. Het beeld staat op het terrein van het KIM. Afgelopen donderdag (30 september) onthulde burgemeester Staatsen het kunstwerk.

Wave
Het beeld heet Wave en heeft een associatie met de oneindige golfbewegingen van de zee. Het golvende patroon van de vouwen geeft de sculptuur een organische vorm. Het koele karakter van het aluminium doet denken aan water. De sculptuur is 10 meter hoog en op het breedste punt 3,20 meter. Het kunstwerk is het resultaat van verschillende experimenten met het persen van staal door middel van een persmachine. Een variant op dit beeld is te zien in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

Rudi van de Wint
Rudi van de Wint is verbonden aan Den Helder. Hij is geboren in deze stad en woont en werkt er. Hoewel hij enige tijd elders heeft gewoond en internationaal ook succesvol was, vooral in Italië en Duitsland, is hij toch teruggekeerd naar Den Helder. Al meer dan twintig jaar, sinds 1980, experimenteert hij op De Nollen. Het is zijn laboratorium, zoals hij zelf zegt. Daar staat ook een aantal kunstwerken van zijn hand.

Het KIM
Het KIM bestaat al 175 jaar. Het werd officieel geopend op 8 augustus 1828. Het opleidingsinstituut stond toen in Delft en kwam in 1954 naar Den Helder. Tegenwoordig worden op het KIM jonge mensen opgeleid voor het beroep van officier bij de Koninklijke Marine. Mensen die aan het eind van de middelbare school een doelbewuste keus hebben gemaakt voor werken en leren bij de marine.