Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

7 oktober 2004

Staatssecretaris Van Geel op klimaattour

In de aanloop naar de VN-klimaatconferentie (in december in Buenos Aires) en de Europese Voorjaarsraad (in maart 2005) maakt staatssecretaris Van Geel (milieu) in de maanden oktober en november een klimaattour. Hij brengt een bezoek aan Qatar, Zuid-Afrika, India, China, de Verenigde Staten en Brazilië.

De voorzitter van de Europese milieuministers wil de reizen gebruiken om persoonlijk kennis te nemen van de opvattingen van een aantal belangrijke spelers bij de klimaatconferentie. Via dialoog wil hij komen tot meer samenwerking om het klimaatprobleem aan te pakken.

Met de bezoeken wil Van Geel het draagvlak voor het lange-termijnklimaatbeleid verkennen en vergroten. 'Het Kyoto-protocol is slechts een eerste stap, er is meer nodig om klimaatverandering tegen te gaan', aldus de staatssecretaris. Binnen de Europese Unie wordt een start gemaakt met de discussie over het lange-termijnklimaatbeleid. Op de Voorjaarsraad staat het lange-termijnklimaatbeleid geagendeerd voor de Europese regeringsleiders. Dit zijn belangrijke eerste stappen om tot verdergaande klimaatafspraken te komen, wanneer het Kyoto-protocol in 2012 afloopt. De Europese Unie wil zo snel mogelijk in VN-verband praten over het klimaatbeleid na 2012.

Het is evident dat de Europese Unie de klimaatverandering niet eenzijdig kan oplossen. Daarvoor is onder andere de medewerking nodig van de Verenigde Staten. Ook zullen op den duur (met name de grote) ontwikkelingslanden hun bijdrage aan het klimaatbeleid moeten intensiveren gezien de toekomstige ontwikkeling van hun emissies. Van Geel wil daarom de samenwerking met déze landen intensiveren.

De staatssecretaris brengt op 10 oktober een bezoek aan Qatar. Qatar is voorzitter van de G77 en dus de formele spreekbuis van de ontwikkelingslanden bij de klimaatbesprekingen. Van Geel spreekt daar met de ministers Sheikh Falah Bin Jassim Bin Jabor Al-Thani en sultan Bin Hassan Bin Mubarak Al Dhabit Al Dossary.

Op 11 en 12 oktober brengt Van Geel een bezoek aan Zuid-Afrika. De staatssecretaris spreekt daar met de milieuminister, Marthinus van Schalkwyk. Ook bezoekt hij een aantal klimaatprojecten, zoals een energiebesparingsproject bij een staalfabriek (ISCOR) en een zonne-energieproject.

Van 17 tot en met 19 oktober bezoekt Van Geel China en India. China en India zijn snel groeiende, grote economische machten en dus belangrijke spelers om te betrekken bij het lange-termijnklimaatbeleid. Door de toename van het verkeer en de snelgroeiende industrie is de uitstoot van broeikasgassen sterk toegenomen.

Van Geel ziet het klimaatbeleid als kans om een duurzame energiehuishouding te ontwikkelen. Het minder en schoner gebruiken van fossiele brandstoffen is niet alleen van belang voor het klimaat, het is volgens hem ook essentieel om de ernstige luchtvervuiling tegen te gaan.

Van Geel bezoekt op 15 en 16 november de Verenigde Staten. De Verenigde Staten zijn een cruciale speler om te betrekken bij een lange-termijnklimaatbeleid. Zij zijn verantwoordelijk voor aanzienlijk deel van de totale broeikasgasemissies.

Tenslotte brengt Van Geel op 18 november een bezoek aan Brazilië. Brazilië is als groot ontwikkelingsland een belangrijke speler op de klimaatconferentie. De aanwezigheid van de Amazonewouden geeft het land een bijzonder rol in de discussie over toekomstig klimaatbeleid, waar ook opslag van CO2 in bossen een onderwerp is.

Op 15 oktober brengt Van Geel een bezoek aan de Europese werkgeversorganisatie UNICE. Vanwege de twijfels van het (Europese) bedrijfsleven over het Europese klimaatbeleid vindt Van Geel het belangrijk om een dialoog aan te gaan met de werkgeversorganisatie Volgens Van Geel is het van groot belang dat rijke landen verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18605 )