Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-159

Den Haag, 7 oktober 2004

Belastingdienst controleert buitenlandse optieregelingen

De Belastingdienst gaat buitenlandse optieregelingen controleren. In juni 2004 is bij bedrijven met een buitenlandse moedermaatschappij informatie opgevraagd over optierechten verstrekt aan hun werknemers. Inmiddels hebben 700 werknemers van een aantal bedrijven de afgelopen dagen een brief ontvangen van de Belastingdienst met het verzoek opgaaf te doen van de aan hen verstrekte optierechten.

Werknemers van een in Nederland gevestigd bedrijf met een buitenlandse moedermaatschappij, krijgen soms als extra beloning optierechten aangeboden door die buitenlandse moedermaatschappij. Dit is een belaste beloning.

Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt echter dat er niet altijd belasting over dit voordeel wordt betaald. De Belastingdienst zal in deze situaties navorderingsaanslagen inkomstenbelasting gaan opleggen bij de werknemers. Daarbij bestaat de mogelijkheid om 12 jaar terug te gaan. Deze navorderingsaanslagen zullen worden verhoogd met een boete. Ook kan er worden overgegaan tot strafrechtelijke vervolging.

Belastingplichtigen hebben de kans 'tot inkeer' te komen en alsnog aangifte te doen van de buitenlandse optierechten. Sinds deze week is er op de website van de Belastingdienst informatie te vinden over de buitenlandse optieregelingen waarin ook staat dat werknemers zich als inkeerder kunnen melden. Via het downloaden en insturen van een speciaal formulier kunnen zij zich melden bij de Belastingdienst. Daarmee besparen zij zichzelf een boete of een mogelijke strafrechtelijke vervolging.

Het project loopt tot 31 december 2006. Strafrechtelijke onderzoeken, bezwaar en beroep kunnen uiteraard langer doorlopen.