Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
69

Directie:
voorlichting

07-10-2004

Status:
informatie

Profielcommissie beta geïnstalleerd

Op 7 oktober heeft minister Van der Hoeven de profielcommissie voor de bètaprofielen vwo/havo geïnstalleerd. De leden van de commissie komen uit de wetenschap, het hoger onderwijs en het voortgezet onderwijs. Zij zullen zich de komende jaren buigen over een aantal fundamentele vragen over de inrichting van de bètaprofielen in vwo en havo. Voorzitter van de commissie is de heer dr. J.G.F. Veldhuis. Hij was tot voor een jaar voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Voorheen was hij inspecteur-generaal van het onderwijs.
Aanleiding voor de instelling van de commissie was de discussie over de aanpassingen van de profielen vwo/havo die moeten ingaan per 1 augustus 2007. Die aanpassingen zijn bedoeld om de profielen beter organiseerbaar te maken voor de scholen, beter werkbaar voor de leraren en beter studeerbaar voor de leerlingen. Het gaat om een minder versplinterd vakkenpakket met meer keuzemogelijkheden. Het vakkenpakket, de inhoud van de vakken en de aanpak van de bètavakken moeten zodanig zijn dat leerlingen een bètapakket kiezen en vervolgens ook een vervolgstudie in die richting kiezen.

In de discussie daarover heeft de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) voorgesteld, dat voor de onderscheiden profielen een commissie met deskundigen uit voortgezet onderwijs en uit hoger onderwijs/wetenschap zich meer fundamenteel zou beraden over de inhoud van de profielen. Het uiteindelijke doel moet zijn, dat de voorbereiding op het hoger onderwijs, en voor het vwo daarmee ook de voorbereiding op wetenschappelijk werk, wordt verbeterd.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl