Gemeente Ede

nummer 207 / Ede, 7 oktober 2004

Gemeente Ede praat met onderwijsveld
Meer onderwijskansen voor minder geld?

De gemeente Ede krijgt jaarlijks EUR 1,4 miljoen van de regering voor het voeren van onderwijskansenbeleid. Met dit geld subsidieert de gemeente scholen en peuterspeelzalen. Vooral projecten die taalachterstanden bestrijden krijgen in het huidige onderwijskansenbeleid prioriteit. Met ingang van augustus 2005 brengt het rijk de subsidie terug tot EUR 860.000 per jaar. Op 6 oktober 2004 heeft de gemeente Ede met vertegenwoordigers van het onderwijsveld besproken hoe deze bezuiniging opgevangen kan worden.

Ruim 30 vertegenwoordigers van scholen, peuterspeelzalen, bureau Jeugdzorg en de gemeente Ede hebben op een mini-conferentie besproken hoe verder te gaan met het onderwijskansenbeleid.

In het najaar van 2002 heeft de gemeente het
Onderwijskansenbeleidsplan Ede vastgesteld. In dat plan heeft de gemeente Ede vastgelegd dat het leren van de Nederlandse taal topprioriteit is bij het onderwijskansenbeleid. Ook de Vroeg- en Voorschoolse educatie (VVE) is een speerpunt in het beleid. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het piramideprogramma waarmee op een aantal peuterspeelzalen en in groep 1 en 2 van een aantal basisscholen gewerkt wordt.

Nu de geldstroom vanuit het Rijk beduidend lijkt te gaan krimpen, wordt het tijd om de gestelde prioriteiten opnieuw te bezien.

Is er een aparte voorziening gewenst om kinderen met een grote taalachterstand in korte tijd bij te spijkeren op taalgebied? Moet de meeste aandacht en geld naar VVE gaan? Zijn er andere geldstromen die de scholen kunnen benutten om de succeskansen van kinderen in het onderwijs te vergroten? Hoe kan de aansluiting onderwijs jeugdzorg vorm krijgen?

De miniconferentie heeft waardevolle informatie opgeleverd over de ideeën die binnen het onderwijs leven. De deelnemers waren enthousiast en waardeerden het dat zij in dit stadium al door de gemeente betrokken werden. Conclusies zijn er in dit stadium nog niet. De gemeente gaat met de informatie aan de slag met het aanpassen van de nota onderwijskansenbeleid. In december zal zij daar opnieuw over gaan praten met de vertegenwoordigers van het onderwijsveld. Dit moet in het voorjaar van 2005 leiden tot een aanpassing van het beleid, zodat de scholen in het nieuwe schooljaar weten waar zij aan toe zijn.

Laatste wijziging: 07-10-2004