SGP


Verslag Guidoconferentie 'Het imago van politieke partijen'

Datum publicatie: 07-10-2004
Bron: De Banier, ND en RD
Download: Lezing dr. G. Voerman.doc

De Guido de Brès-Stichting organiseerde op 6 oktober jl. een Guidoconferentie over het imago van politieke partijen. Dr. G. Voerman (directeur van het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) hield een lezing over de toestand van de Nederlandse politieke partijen in het algemeen en die van de SGP in het bijzonder. Deze lezing kunt u hier downloaden.

Lezing
Dr. G. Voerman schetste in zijn lezing hoe de positie van politieke partijen in het algemeen in de samenleving de laatste decennia is veranderd. Ledenaantal zijn afgenomen, de opkomst bij verkiezingen daalt en het aantal zwevende kiezers neemt toe. Voor de SGP ziet dit beeld er iets anders uit. Het aantal SGP-leden is toegenomen, het aantal SGP-stemmers daalt langzaam en de vanzelfsprekendheid om SGP te stemmen is minder geworden. Voerman houdt de SGP een spiegel voor hoe hij als buitenstaander tegen de partij aankijkt. Het imago van de SGP wordt volgens hem hoofdzakelijk bepaalt door drie zaken: de visie van de SGP op godsdienstvrijheid, de positie van de vrouw en het mediagebruik. De SGP ontkomt er volgens hem niet aan om na te denken over de vernieuwing van haar organisatie en gedachtegoed.

Forumdiscussie
Na de pauze was er een forumdiscussie onder leiding van Dolf Lok. Forumleden waren: Dr. G. Voerman, Dhr. J.P. Tanis (Hoofdbestuurslid), mr. C.J. van Velzen (SGP-wethouder) en mr. C.G. van der Staaij (Tweede Kamerlid SGP).
Het beeld dat mensen van de SGP en SGPâers hebben is divers. Een aantal karakteriseringen: niet van deze tijd, wereldvreemd, integer, deskundig, betrouwbaar, ouderwets en serieus. In de praktijk blijkt dat hoe verder mensen van de SGP en SGPâers afstaan, hoe onbegrijpelijker mensen reageren. Mensen die veel met SGPâers te maken hebben, hebben vaak een realistischer beeld, aldus de forumleden.

Om het imago van de SGP te verbeteren is het belangrijk dat iedereen op de plaats waar hij of zij staat een goed beeld bevordert. Het is voor de SGP belangrijk dat ze de samenleving bereikt. De SGP heeft een visie op de samenleving en ze moet proberen actief haar opvattingen uit te leggen. Dat kan door de media actiever te gebruiken en te benaderen. Daarbij kan onder andere gedacht worden aan het houden van persconferenties, het afgeven van radio-interviews en het publiceren van standpunten via internet. Ook op plaatselijk niveau moet daarvoor veel aandacht zijn. De uitstraling van de SGP wordt niet alleen bepaald door het optreden van haar volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. SGP-wethouders en raadsleden zijn zich daarvan ook bewust. Kiesverenigingen kunnen dat werk ondersteunen door bijvoorbeeld plaatselijk te folderen.

De SGP moet haar beeldvorming niet overlaten aan de nieuwsgaring van journalisten. Dat gebeurt in de praktijk maar al te veel. Helaas soms ook in het RD. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verslag van deze conferentie in het RD. Eén onderdeel uit de discussie wordt eruit gelicht, vergroot en gepubliceerd onder de tendentieuze kop âSGP moet lokaal vrouwen toelatenâ. De strekking van de discussie over het vrouwenstandpunt was anders dan in het RD wordt gesteld. Het moet mogelijk zijn binnen de SGP een eerlijke discussie te voeren over de vraag welke ruimte de Schrift biedt om over de concrete uitwerking van het vrouwenstandpunt van mening te verschillen. Het uitgangspunt voor verandering moet niet zijn imagoverbetering. Telkens moet de partij zich afvragen welke ruimte de grondslag voor verandering biedt. Vervolgens is het ook van belang deze verandering beargumenteerd te communiceren naar de achterban en de samenleving. Het vrouwenstandpunt is medebepalend voor het imago van de SGP. De SGP moet niet denken dat als dit standpunt wordt gewijzigd haar imago opeens verbetert. Imagoâs zijn hardnekking. Ook de standpunten van de SGP over de verhouding kerk en staat (waaronder artikel 36 NGB) roepen veel vragen op.

God vraagt van iedereen en ook van SGPâers dat ze (met inachtneming van tijd en wijze) een getuigenis afgeven op de plaats waar ze gesteld zijn. We moeten ons echter wel realiseren dat dat in de gemeenteraad niet zo vaak mogelijk is als soms wordt verondersteld. Het is niet terecht een tegenstelling te creëren tussen getuigenispolitiek en praktische politiek. Politici moeten op basis van het Woord politieke beslissingen nemen.

Deze conferentie heeft (nogmaals) bevestigd hoe belangrijk het is om niet als anonieme SGP-er door het leven te gaan. Door in gesprek te zijn met niet SGP'ers over de SGP en wat de partij beweegt, kunnen vooroordelen worden voorkomen. Hoe groter de kloof tussen de opvattingen van de SGP en de samenleving hoe belangrijker dat is. Voerman bevestigde dat. Het beeld dat hij van te voren had van de SGP was heel anders dan hij waarnam op de conferentie. Hij heeft zijn beeld bijgesteld en zal dat ook in zijn omgeving vertellen.

Zie ook de verslagen van deze conferentie in het ND en RD.