Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 8 oktober 2004


Vragen van de leden Dijsselbloem en Arib (beiden PvdA) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie 1


over Somalisch meisje


1. Is het juist dat het betrokken Somalische meisje N. slachtoffer was van mensenhandel?


2. Wat is de verblijfsstatus van het meisje? Kunnen minderjarige alleenstaande asielzoekers die slachtoffer zijn van mensenhandel een verblijfsstatus krijgen onder de zogenaamde B9-regeling?


3. Kunnen de tijdelijke pleegouders een vergunning tot verblijf met als doel verblijf bij pleegouders aanvragen om zodoende het meisje N. te kunnen blijven opvangen?


4. Is het juist dat het meisje mogelijk terug moet naar Somalië om te worden herenigd met familie? Of zal zij als AMA tot haar 18e in Nederland worden opgevangen om daarna uit de opvang en uit Nederland worden gezet?


5. Is het juist dat vanwege het risico dat het meisje opnieuw in handel van de mensenhandelaren het meisjes langere tijd bij het Nederlandse pleeggezin was ondergebracht?


6. Zo nee, wat was dan de reden dat het meisje ongebruikelijk lang bij dit tijdelijke pleeggezin is gelaten?


7. Bent u van mening dat het belang van het meisje altijd voorop moet staan? Zoja, bent u van oordeel dat in de ontstane situatie, het in het belang van het meisje was om haar niet na zo lange tijd opnieuw over te plaatsen naar een ander pleeggezin?


8. Hoe gaat het NIDOS om met haar uitgangspunt dat jonge AMA s het beste in een zgn. cultuurgezin geplaatst kunnen worden, in die gevallen waar een cultuurpleeggezin niet beschikbaar is?