Politie Limburg-Noord

Korpschef Burg van Baarle geridderd bij afscheid Datum: 07-10-2004
Tijd bericht: 16:28
Plaats: Helden
De heer drs. B. van Baarle uit Panningen, Korpschef van de Politie Regio Limburg-Noord is onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Korpsbeheerder en Burgemeester van Venlo, dhr. J.J. Schrijen, heeft hem namens H. Majesteit de Koningin de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de officiële afscheidsreceptie van de Korpschef in IAC de Raay te Baarlo.

Korpschef Burg van Baarle (59) krijgt deze Koninklijke Onderscheiding voor zijn verdienstelijke rol in het ontwikkelingstraject van de Politieregio Limburg-Noord, dat de afgelopen 10 jaar zijn beslag kreeg. Hij heeft de verschillende bedrijfsculturen in de politieregio samengesmeed tot één korps van waaruit de lokale gebiedsgerichte politiezorg gestalte kon krijgen. Eén van de uitkomsten van deze ontwikkeling was de vorming van de Regionale Recherche, een voorbeeld dat landelijke navolging kreeg.

Op initiatief van Burg van Baarle is in Venlo onder andere het succesvolle project Hektor gestart. Een project gericht op de voorkoming van het grensoverschrijdende drugstoerisme, waarbij gemeentelijke diensten, politie, justitie en belastingdienst samenwerken.
Tekst:
Burg van Baarle heeft naast zijn werk voor de Politie Regio Limburg-Noord, tal van activiteiten ontplooid ten behoeve van Politie Nederland. Zo was hij portefeuillehouder 'Jeugd/zeden en verdovende middelen' en 'Algemene en middelzware criminaliteit' namens de Raad van Hoofdcommissarissen. Hij was onder andere lid van het Topberaad Jeugd van het Ministerie van Justitie. Verder zat hij in tal van landelijke projectgroepen, platforms en stuurgroepen op het gebied van onder andere Zedenzorg, Keurmerk Veilig Wonen en Overvallencriminaliteit.

Burg van Baarle begon zijn loopbaan bij de politie in 1968 bij de gemeentepolitie van Utrecht. Hij was begin jaren zeventig commandant van de mobiele eenheid in Utrecht. In die tijd studeerde hij ook Rechten in Groningen en in Utrecht, een studie die hij uiteindelijk in 1993 en 1994 afmaakte met een Eerste en Tweede Licentie Criminologie te Leuven. Begin jaren tachtig vervulde hij diverse functies bij de Utrechtse Recherche. In 1985 werd hij hoofd van de Justitiële Dienst en lid van de Korpsleiding van de Gemeentepolitie Utrecht. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig was hij algemeen teamleider van het IRT Noord-Holland-Utrecht, voordat hij in 1994 korpschef werd van de politieregio Limburg-Noord.