Time : 5:20:09 PM
Date : Thursday, October 07, 2004
Sender Name: Minister Vervotte

VLAREG: Kwaliteit en kwantiteit van de Buitenschoolse opvang moeten verzekerd blijven.

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER INGE VERVOTTE VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

7 oktober 2004

Kwaliteit en kwantiteit van de Buitenschoolse opvang moeten verzekerd blijven.

Inge VERVOTTE, de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, volgt de problemen in het dossier van de kinderopvang in de Initiatieven voor de Buitenschoolse Opvang (IBO) op de voet op. Er moet snel duidelijkheid geschept worden over de financiering van de de IBO's door het Fonds voor Collectieve Uitrusting en Diensten (FCUD). De Vlaamse minister vraagt de federale overheid haar verantwoordelijkheid te nemen opdat de initiatieven voor buitenschoolse opvang ook dit schooljaar voldoende werkingsmiddelen ontvangen om hun werking op een kwaliteitsvolle wijze te kunnen verderzetten, zonder de ouders (of andere beleidsniveaus) op kosten te jagen.

Het FCUD heeft in juli laatstleden beslist om haar subsidies aan de IBO's met 4,5 miljoen euro te verminderen voor dit schooljaar. Dit heeft uiteraard belangrijke gevolgen voor de buitenschoolse opvang van heel wat kinderen. Het is hierbij bijzonder belangrijk om de huidige kwaliteit van de opvang te vrijwaren. Er is bovendien ook een belangrijk kwantitatief element: op dit moment stellen de IBO's immers meer dan 20.000 opvangplaatsen ter beschikking van de schoolgaande jeugd in Vlaanderen. Het is evident dat deze IBO's een belangrijke rol spelen in de opvang van de kinderen. Ze bieden niet alleen een groot aantal plaatsen aan, bovendien is deze vorm van buitenschoolse opvang ook flexibel georganiseerd. Op deze manier wordt een combinatie werk-gezin voor heel wat gezinnen gemakkelijker gemaakt.

Minister Vervotte wacht ondertussen de resultaten af van een studie die Kind en Gezin heeft opgestart en die de impact berekent van de beslissing van het FCUD op de initiatieven voor de buitenschoolse opvang in Vlaanderen.

persinfo :
Gunter Naets
woordvoerder van minister Vervotte
tel. 02 552 64 89
e-mail:persdienst.vervotte@vlaanderen.be