Gemeente Den Helder

07-10-2004 Werkbezoek aan YMCA Londen
Een delegatie vanuit de gemeente Den Helder heeft op initiatief van de YMCA Nederland deze week een tweedaags werkbezoek gebracht aan jeugdopvangtehuizen van de YMCA rond Londen in Engeland. Onder leiding van de director of housing van de YMCA England werd een vijftal opvangfaciliteiten, van de Engelse tak van de YMCA bezocht.

De basis van de YMCA opvang bestaat uit een woonplek, eten en drinken, een ontplooiingsplan (school / werk) en strenge regels om de opvang te kunnen reguleren. In de opvangeenheid in High Wycombe staat persoonlijke ontwikkeling van de jonge mensen centraal. In West Londen is de combinatie studentenhuisvesting, mensa, kinderopvang en jeugdbegeleiding gemaakt.

De delegatie is onder de indruk van de sociale cohesie binnen de accommodaties. De opvang is goed geïntegreerd in de locale samenleving. In Den Helder is ook behoefte aan goede opvang en begeleiding van jeugdigen. Het kan ieder kind overkomen dat tijdelijke uithuisplaatsing en begeleiding nodig is. Een combinatie met andere voorzieningen lijkt het onderzoeken waard. Bij het begeleid wonen is er een goede balans tussen vrijheid om te ontplooien en grenzen van het toelaatbare. De opvang is een kopie van de samenleving. De grenzen van het maatschappelijk toelaatbare gedrag worden strikt gehanteerd.

De opvangprojecten brengen werkgelegenheid met zich mee: begeleiding van de jeugd, logistieke en facilitaire banen. Er zijn ook werkgelegenheidsprojecten in combinatie met het commerciële aanbod te bedenken zoals onderhoud van de gebouwen, kookcursussen, administratie, sportinstructeurs en kinderopvang.

Naast wethouder de Groot en raadslid Burger namen aan het bezoek deel: de projectleider herstructurering van Woningstichting, de directeur van Stichting Flexus (Rotterdam), de directeur van Stichting Kionda, de regiomanager Rijnmond van sectorfonds Welzijn en de directeur van de YMCA Nederland en de sectormanager Jeugdzorg van de YMCA Nederland.