ANBO VOOR 50-PLUSSERS

Gebrekkige voorlichting over samenwonen dupeert AOW-ers

Gebrekkige voorlichting aan AOW-gerechtigden met een LAT-relatie leidt tot onterechte verdenking van samenwonen. De ANBO voor 50-plussers is het voluit eens met de meerderheid van de Tweede Kamer. Donderdag 7 oktober debatteerde de Vaste Kamercommissie SZW, in aanwezigheid van staatssecretaris Van Hoof, over dit onderwerp.

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat AOW-ers met een LAT-relatie te vaak onterecht worden verdacht van 'stiekem samenwonen'. Het predikaat samenwonen leidt tot een korting op het pensioen van 300 euro bruto per maand. Het is echter onduidelijk of en wanneer 'samen doen en samen zijn' bij 65-plussers met een LAT-relatie het predikaat samenwonen moet krijgen. En voorlichting hierover is gebrekkig.

LAT-relatie niet gelijk aan samenwonen
De ANBO vindt dat ouderen die veel samen doen maar hun eigen woonruimte aanhouden, recht hebben op het - hogere - alleenstaanden pensioen. Alleenstaanden hebben een hoger pensioen omdat ze de lasten van de woonruimte niet kunnen delen met een ander. Hetzelfde geldt voor partners met een LAT-relatie: iedere partner betaalt zijn of haar eigen vaste lasten met betrekking tot de woning.

Regeling voor gedupeerden
Daarnaast vindt de ANBO dat er nu een regeling moet komen voor oudere LAT-ers die al veroordeeld zijn tot terugbetalen. Het gaat vaak over grote bedragen, omdat over een aantal jaren wordt teruggevorderd. Ouderen mogen niet de dupe worden van onduidelijke regelgeving en gebrekkige voorlichting.

De ANBO adviseert gedupeerden de SVB (opnieuw) te verzoeken de schuld kwijt te schelden vanwege onduidelijke regelgeving en gebrekkige voorlichting. De kans van slagen is door het Kamerdebat van 7 oktober aanzienlijk vergroot.


------------------------------------