Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Enschede, 7 oktober 2004

Cairlift® van Indes wint Design4all prijs

Indes Design & Engineering heeft de Design4all prijs gewonnen voor de matraslift "Cairlift". De Cairlift® is een draagbare luchtmatras met pomp en is aan te brengen onder de matras van elk bed. De Cairlift® kan in 40 seconden worden opgeblazen tot 50 centimeter hoogte en wordt gebruikt bij vrouwen die net bevallen zijn, ouderen of mensen met een functiebeperking.

De Cairlift® zit tussen bedverhogers (klossen) en een hoog laag bed in en is bedoeld voor mensen die niet de gehele dag in bed verblijven, maar waarbij zorgtaken op bed moeten worden uitgevoerd. In plaats van het volledige bed, tilt de Cairlift® alleen de matras en de cliënt op tot een stabiele instelbare werkhoogte. Ook voor mensen die moeite hebben met opstaan, biedt de luchtmatras een opstahulp-functie. De Cairlift® bestaat uit een pomp en een tas met matras en slangenset en is gemakkelijk te transporteren en te installeren.

Design4all en KITTZ & Fireva Innovatieprijs
De Design4all prijs is uitgeschreven door de Nederlandse regering, in samenwerking met de Zweedse Ambassade en de Swedish Trade Council. Indes heeft deze prijs gekregen omdat de Cairlift® zowel door algemeen publiek als door mensen met beperkingen gebruikt kan worden. Daarnaast bevordert de Cairlift® de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een functiebeperking. Afgelopen mei heeft de Cairlift® ook de KITTZ & Fireva Innovatieprijs 2004 gewonnen en in 2003 is de lift genomineerd voor de Overijsselse Innovation Award.

Onderzoek hulpmiddelen & fysieke belasting
In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de fysieke belasting, gebruikservaringen, financiële aspecten en gebruiksbegrenzingen van de Cairlift®. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de Cairlift® veilig gebruikt kan worden en de gebruikers die nu ruim een jaar ervaring hebben, de Cairlift® ook echt benutten en de voordelen ervan waarderen.