Gemeente Baarn

Samenwerken aan veiligheid in Baarn

07-10-2004

"Elkaar kennen en weten te vinden", was een belangrijke conclusie van de werkconferentieVeiligheid die afgelopen woensdagavond 6 oktober in het gemeentehuis van Baarn werd gehouden. Ruim vijftig personen, afkomstig van verschillende organisaties, waren naar het gemeentehuis gekomen om met elkaar te praten over samenwerking op het gebied van veiligheid in Baarn. Het was een zinvolle bijeenkomst waarbij duidelijk werd dat het zeer nuttig is om elkaar te weten te vinden als het gaat om de aanpak van overlast en gevoelens van onveiligheid.

Brede vertegenwoordiging
De bijeenkomst, een initiatief van de gemeente Baarn, werd goed bezocht. De burgemeester van Baarn, mevrouw Wolterink, kon rekenen op een aandachtig gehoor van circa vijftig personen. Er waren vertegenwoordigers van verschillende organisaties, waaronder scholen, bedrijfsorganisaties, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en de politie. Ook het gemeentebestuur was goed vertegenwoordigd. Voor deze bijeenkomst waren geen bewoners uitgenodigd. Het onderwerp veiligheid wordt met hen besproken op de bewonersavonden in het wijk- en buurtgericht werken.

Compliment voor Baarnse aanpak
Speciaal uitgenodigd voor deze bijeenkomst was de heer De Vos, burgemeester van Nieuwegein. De heer De Vos gaf een geanimeerde presentatie over de wijze waarop zij in Nieuwegein met diverse organisaties samenwerken aan de veiligheid in de gemeente. Ook gaf hij een aantal nuttige tips. Vanuit zijn functie binnen de regionale projectgroep integrale veiligheid (die de gehele provincie Utrecht beslaat) kon hij melden dat Baarn goed bezig is en zich op het gebied van veiligheid vooraan in het peloton bevind. Dit geldt voor zowel de activiteiten van de betrokken organisaties als voor de gemeente.

Conclusies
Alle aanwezigen zijn vervolgens in drie workshops uiteen gegaan: 1) bedrijvigheid, 2) jongeren en 3) samenwerking. In de workshops is door alle betrokkenen enthousiast gediscussieerd over het verbeteren van de veiligheid en de mogelijkheden voor samenwerking.

Samengevat zijn de volgende conclusies getrokken: Alle betrokken organisaties willen graag meewerken aan veiligheid. Ook is er veel animo om dit samen met de andere partners te doen. Men vind het belangrijk om elkaar te kennen en te weten wie wat kan betekenen op het gebied van veiligheid. De bijeenkomst heeft hier een eerste aanzet toe gegeven en er zijn veel onderlinge contacten gelegd. De aanwezigen hebben dit als zeer zinvol ervaren.
Veel partners besteden aandacht en zorg aan jongeren. Zij nemen initiatieven om te voorkomen dat zij het slechte pad opgaan en overlast veroorzaken. Er zijn al goede voorbeelden van samenwerking op dit terrein waarbij organisaties met elkaar afspraken maken en elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen en activiteiten. Voorbeeld hiervan zijn de politie, de horeca en gemeente. Ook het jongeren-op-straat-overleg is een voorbeeld van goede samenwerking. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat ook andere partners hierbij betrokken kunnen worden en dat het belangrijk is elkaar aan te spreken op ieders verantwoordelijkheid. Wanneer tijdig aandacht aan jongeren wordt besteed, kan erger worden voorkomen.
Niet alle problemen zijn eenvoudig op te lossen: zoals bijvoorbeeld het probleem van de free riders. Bedrijven op de Noordschil en de Drie Eiken hebben zich verenigd in een stichting om de veiligheid op de bedrijfsterreinen te regelen, waaronder het inschakelen van een particulier beveiligingsbedrijf. Een aantal bedrijven neemt hier niet aan deel en profiteren gratis van het toezicht. De aanwezigen waren van mening dat alleen met goede samenwerking veiligheid te garanderen is en dat ieder bedrijf hierin zou moeten participeren.

Voortzetting van contacten
Burgemeester Wolterink kon aan het eind van de avond concluderen dat de bijeenkomst door alle partners als zeer zinvol is ervaren. Iedereen is enthousiast om met veiligheid (verder) aan de slag te gaan en hierbij met elkaar samen te werken. Na deze werkconferentie zullen de onderlinge contacten verder worden uitgebouwd aan de hand van concrete onderwerpen.