Raad voor de Rechtspraak


Werving nieuwe belastingrechters geslaagd

De werving en selectie van nieuwe belastingrechters ligt op schema. Veel juristen en fiscalisten tonen belangstelling voor een functie als rechter in de nieuwe belastingkamers van de rechtbank. Inmiddels zijn vijftien van de ongeveer dertig benodigde externe kandidaten geselecteerd. Andere kandidaten zitten nog in het selectieproces.

Wetsvoorstel
De nieuwe rechters zijn nodig als vanaf 1 januari 2005 alle negentien rechtbanken in Nederland de behandeling van belastingzaken op zich nemen. Nu vindt de behandeling nog plaats door de gerechtshoven. De Eerste Kamer zal het wetsvoorstel Belastingrechtspraak in twee feitelijke instanties, waarin de reorganisatie van de belastingrechtspraak geregeld is, dit najaar behandelen.

Twee feitelijke instanties
Dit wetsvoorstel voorziet in de invoering van beroep bij de rechtbank en hoger beroep bij het gerechtshof in belastingzaken. Dit betekent dat er in de belastingrechtspraak een tweede feitelijke instantie wordt ingevoerd. Nu nog zijn alleen de vijf hoven feitenrechter, meteen gevolgd door cassatie bij de Hoge Raad. De herziening moet het systeem in overeenstemming brengen met de algemeen geldende rechtspraktijk, die voorziet in behandeling in twee feitelijke instanties.

Taakverdeling
Als de reorganisatieplannen rond de belastingrechtspraak het groene licht krijgen van de Kamer, zullen vanaf 2005 alle rechtbanken en hoven een specifiek takenpakket krijgen op fiscaal gebied.

Rijksbelastingen
Zo worden kwesties rond rijksbelastingen in eerste instantie behandeld door vijf rechtbanken. Zij zijn gekoppeld aan een hofressort (Amsterdam, Den Bosch, Leeuwarden, Den Haag en Arnhem). In de ressorts Amsterdam en Den Bosch echter wordt niet de rechtbank in die steden bevoegd voor dit soort zaken, maar zijn de rechtbanken in respectievelijk Haarlem en Breda daarvoor aangewezen.

Lagere overheden
Rechtszaken rond belastingen van lagere overheden worden, in de nieuwe opzet, behandeld door alle negentien rechtbanken. In Haarlem krijgt men daar een extra taak bij: alle douanezaken (accijnzen en invoerrechten) zullen hier in eerste aanleg worden behandeld.

Overstap rechtbank
De belastingkamers zullen straks deel uitmaken van de bestuurssectoren van de rechtbanken. Ook de voorbereidingen voor de administratieve en juridische ondersteuning zijn in volle gang. Een deel van de raadsheren en stafjuristen van de gerechtshoven zal begin volgend jaar overstappen naar de rechtbank.