Gemeente Breda

Geld voor extra maatregelen Belcrum en Spoorbuurt

Belcrum_gr.jpg

Het college heeft de buurtplannen Belcrum en Spoorbuurt vastgesteld. Dit betekent dat er geld beschikbaar komt voor extra maatregelen om de leefbaarheid van de buurten en de kwaliteit openbare ruimte te verbeteren. Voor Belcrum is in 2004 340.000 en Spoorbuurt heeft dit jaar de beschikking over 100.000.

De buurtplannen zijn het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen buurten en de gemeente. Doel van de plannen is Belcrum en Spoorbuurt maximaal te laten profiteren van de ontwikkelingen rondom het nieuwe station en tijdig grip te krijgen op mogelijke overlast.

In april konden de beide buurten tijdens een consultatieronde reageren op de concept voorstellen. De reacties waren overwegend positief.

De meest in het oog springende reacties gingen voornamelijk over het waarborgen van een goede communicatie met de buurten en aandacht voor parkeren en sociale veiligheid.

Een pro-actieve communicatie en tijdige betrokkenheid van bewoners bij planontwikkeling en bouw worden meerdere malen genoemd. De komende jaren gaan de plannen voor de OV-terminal en het Stationskwartier in uitvoering. Het is nu zaak om daarbij voortdurend de vinger aan de pols te houden. Een speciale regisseur gaat de komende jaren in het belang van Belcrum en Spoorbuurt de ontwikkelingen op elkaar afstemmen. Doel hiervan is de overlast voor de twee buurten zoveel mogelijk te beperken en daar waar kansen liggen, deze te grijpen. Daarnaast blijft er een structureel overleg tussen bewoners en gemeente bestaan.

Parkeren is met name in Belcrum een gevoelig onderwerp. Dat varieert van parkeren waar het niet is toegestaan tot het verdwijnen van parkeerplaatsen en de toenemende druk tijdens de bouw. Als mogelijke oplossingen worden genoemd: belanghebbende parkeren in Belcrum, een harde eis voor parkeren op eigen terrein bij de nieuw te bouwen woningen/kantoren en scherpe monitoring van parkeerontwikkelingen.

Ter verbetering van de sociale veiligheid wordt in het najaar gestart met de voorbereidingen van wijkveiligheidsplannen voor de beide buurten.

Activiteiten in het verleden

Vooruitlopend op het vaststellen van de buurtplannen hebben gemeente en bewoners in de afgelopen jaren al op diverse momenten samengewerkt om de leefbaarheid in de buurten te vergroten. De beide buurten hebben inmiddels veel aandacht naar zich toe weten te trekken. Via kleinschalige initiatieven zoals Spoorzoeker en Belcrum Centraal werden wedstrijden uitgeschreven. Bewoners konden ideeën aandragen die de gemeente materieel ondersteunde. Inmiddels is er onder andere een buurtfeest georganiseerd in de Spoorbuurt en krijgen Belcrumbewoners maandelijks ondersteuning van de gemeente bij hun veegactie. Andere winnende voorstellen zijn nog in voorbereiding zoals de inrichting van het speelterrein Veestraat en verkeersmaatregelen op de Speelhuislaan.

Het VAST project (Valkenberg-Station) bedoeld om de sociale veiligheid te verhogen, is inmiddels zon succes gebleken dat het wordt voortgezet.

Intensieve voorbereiding

In voorbereiding op de buurtplannen hebben diverse onderzoeken plaatsgevonden zoals de Effectrapportage Spoorzone, uitgevoerd door TNO. Daarnaast hebben de bewoners van de buurten een actieve rol gespeeld in Klankbordgroepen voor de buurtplannen. Zij hebben zelf aangegeven welke bedreigingen ze zien, wat voor kansen er liggen en hoe hun buurt er over tien jaar moet uitzien.

In Belcrum gaat het nadrukkelijk om het behouden van het goede, zoals het dorpse karakter, terwijl er in de Spoorbuurt meer aandacht is voor eventuele herontwikkeling.

Extra geld

Met het vaststellen van de buurtplannen komt ook het geld beschikbaar voor de verdere verbetering van de leefbaarheid van de buurten en de kwaliteit van de openbare ruimte .

Op korte termijn is er voor beide buurten dus 440.000 beschikbaar. Dit geld is bedoeld voor nog twee jaargangen Belcrum Centraal en Spoorzoeker. Daarnaast wordt het speelterrein aan de Veestraat ingrijpend verbeterd en wordt het Touwterrein afgerond.

Dit najaar wordt definitief duidelijk of ook de financiële middelen voor de langere termijn beschikbaar komen voor een kwaliteitsimpuls Speelhuislaan, Willemstraat en Academiesingel en Delpratsingel.

Breda, 7 oktober 2004