HERSENSTICHTING NEDERLAND

'Hersenen, de slimste computer': Publieksdag Hersenstichting

'Hersenen: de slimste computer': Publieksdag Hersenstichting

Op donderdag 7 oktober organiseert de Hersenstichting Nederland in de Jaarbeurs in Utrecht de twaalfde Publieksdag. Deze dag staat in het teken van hersennetwerken, die in hun complexiteit, mogelijkheden en ook beperkingen al snel doen denken aan computer en machine. In voor het publiek begrijpelijke taal verduidelijken twaalf hersenonderzoekers deze vergelijking van de hersenen met computers. De dertiende lezing wordt gehouden door Bas Haring, schrijver van het boek 'De ijzeren wil: over bewustzijn, het brein en denkende machines'. In een van de intermezzi leest Max Pam voor uit 'Het ravijn', zijn ervaringsverhaal over het krijgen van een herseninfarct en het revalideren daarna.

Een willekeurige greep uit de lezingen:

- Onder de titel 'Neurale connectiviteit: over wat, waar en wanneer in de hersenen' gaat prof. dr. Frans Verstraten (Universiteit Utrecht) in op de zin en onzin van het zoeken naar gespecialiseerde gebieden in de hersenen.

- Prof. dr. Wiebo Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen) vertelt hoe het kan dat veel mensen met hersenletsel de complexe vaardigheid autorijden toch (weer) kunnen beheersen.

- Dr. Maarten Frens (Erasmus Universiteit Rotterdam) gaat in op het compensatievermogen van hersenfuncties bij ziekte of ouder worden.
- Hersenonderzoek van de afgelopen jaren heeft geleid tot nieuwe inzichten in de ziekte van Alzheimer. Dr. Freek van Muiswinkel (Universiteit Utrecht) vertelt over het mogelijke belang daarvan voor de toekomstige behandeling van deze hersenaandoening.

Prof. dr. H. van Engeland, vooraanstaand kinder- en jeugdpsychiater van het UMC Utrecht en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Hersenstichting, reikt tijdens de Publieksdag de Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap uit. Deze stimuleringsprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan jonge onderzoekers met speciale verdiensten op het gebied van hersenonderzoek.

De Publieksdag wordt gecompleteerd door een informatiemarkt van patiƫntenorganisaties op hersengebied. Men kan er terecht voor folders, brochures, lotgenotencontact en achtergrondinformatie.

De organisatie van de dag is in handen van de Hersenstichting Nederland, in samenwerking met de Neurofederatie.

Datum: donderdag 7 oktober 2004
Plaats: Jaarbeurs Utrecht, Beatrixgebouw, Beatrix Theater Kosten: 12,50 euro zonder lunch, 25 euro met lunch; koffie en thee in de pauzes zijn in de prijs inbegrepen
Aanmelding: Boerhaave Congres Bureau, 071-527 52 97 of 071-527 53 60; fax 071-527 52 62; boerhaave@lumc.nl

Het volledige programma is te vinden op www.hersenstichting.nl. Nadere informatie, bijvoorbeeld voor een interview met een van de sprekers: Hersenstichting Nederland, Aagtje Smid, 070-302 47 48; asmid@hersenstichting.nl.

23 sep 04 15:49