Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

BUITEN WONEN?!

Drie verkenningen over de (on)mogelijkheden van buiten wonen rondom Utrecht

Tentoonstelling: Woensdag 6 oktober t/m zaterdag 30 oktober 2004

OPENING EXPOSITIE BUITEN WONEN?!
Op donderdag 7 oktober, aanvang 17.00 uur

Nadat er decennialang niet mocht worden gebouwd in het landelijk gebied is nu de kogel door de kerk. Met het uitkomen van de Nota Ruimte worden de harde contouren definitief losgelaten in het beleid. Men is op zoek naar andere verhoudingen tussen rood en groen.Voorafgaand aan dit politieke standpunt werd in de vakgemeenschap al langer gediscussieerd over deze opgave. Immers, mensen willen meer ruimte en graag in het groen wonen, boeren verbreden hun werkterrein of stoten hun bedrijf af en door de toegenomen mobiliteit is een andere manier van wonen haalbaar. Er is behoefte aan natuur en recreatie.

Een aantal belangen en argumenten voor het restrictieve beleid om het buitengebied open te houden, kwam voort uit bezorgdheid. Behoud van het landbouwareaal was er één, maar ook het voorkomen dat de stad werd uitgehold door het bouwen van allerlei suburbs in het landelijk gebied. Het contrast tussen de stad en het land werd hiermee decennialang in stand gehouden.

Met het project Buiten wonen?! wil Architectuurcentrum Aorta een bijdrage leveren aan de discussies. Niet door rood en groen tegenover elkaar te zetten en ook niet om rood en groen louter om financiële redenen aan elkaar te koppelen. Het is daarmee niet zozeer de vraag of maar juist hoe er zorgvuldig gebouwd kan worden in het landelijk gebied.

Dit heeft drie interessante verkenningen opgeleverd over de (on)mogelijkheden van buiten wonen rondom Utrecht. Hun voorstellen waaieren uit naar alle windstreken.Naar de komgronden, naar de veenweidegebieden en naar de heuvelrug. De voorstellen koppelen landschappelijke karakteristieken aan nieuwe inzichten. De resultaten van de onderzoeken, ieder geleid door twee meesters, beschrijven op eigen wijze een strategie voor het landelijke gebied. Leidende thema s waren het laadvermogen van het landschap zelf; cultuurhistorische kenmerken en een uitspraak over een ontwikkelingsstrategie. Met de vraag wat het laadvermogen van het landschap is, stelde Aorta niet de behoefte aan de te bouwen aantallen voorop, maar juist de vraag: wat kan het landschap aan? De expositie toont op geheel eigen wijze de resultaten.

Het blijkt moeilijk te zijn om de juiste nuance te vinden. Aorta beoogt een rol te spelen in de meningsvorming bij de belanghebbenden. De resultaten brengen de discussies over de wenselijkheid van nieuwe woonstrategieën voor het buitengebied naar een concreter niveau. Daarnaast vormen ze een bijdrage aan de visievorming over de toekomst van Utrecht als woonstad in Midden-Nederland en over de weerbarstige relatie tussen de stad en haar kwetsbaar veronderstelde omgeving.

Programma opening
Ruben van Gogh, de man van taal, (dichter en presentator) dicht over wonen en groen.
Mr. drs. Th.E.M. Wijte, portefeuillehouder volkshuisvesting BRU, geeft zijn visie en stelt de meesters vragen. De meesters beantwoorden vragen.
Ruben van Gogh sluit af met gedichten over het besprokene.

Team 1: Machiel Hopman (Hopman Architecten) en Paul A. Roncken (landschapsarchitect en universitair docent Universiteit Wageningen) Team 2: Luuk Boelens (van bureau UrbanUnlimited) en Tom Frantzen (architect) Team 3: Pepijn Godefroy en Marieke Timmermans (bureau La4sale)

Als onafhankelijk platform treedt Aorta het onderwerp buiten de leidende agenda s tegemoet. Van het project is een cd-rom te koop.

Locatie: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, 3512 JP Utrecht Toegang: De opening is gratis toegankelijk

U wordt verzocht van tevoren te reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686. Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Deze masterclass is mogelijk gemaakt door een Belvedère subsidie en sponsoring van Bouwfonds, AM Wonen en Grontmij Advies en Techniek.
---

Noot voor de redactie