Gemeente Alkmaar


Alkmaar in het licht op 7 oktober

Alkmaar, 6 oktober 2004

Donderdag 7 oktober is de eerste avond dat een groot aantal panden en bruggen in de Alkmaarse binnenstad mooi verlicht is. De afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente Alkmaar en verschillende aannemers hebben de afgelopen weken extra inspanningen verricht om op 7 oktober veel panden en bruggen mooi in het licht te doen staan. SAMBA (Stichting Aanlichting Monumentale Binnenstad Alkmaar) heeft hiertoe het initiatief genomen.

Bij de opening van het feestjaar van Alkmaar 750, op 13 maart, zei burgemeester Van Rossen dat Alkmaarse panden en bruggen dit jaar mooi verlicht zouden worden. Het pand aan de Paardenmarkt was het eerste pand dat werd aangelicht. Daarna volgden onder meer het Hooge Huys, de Huize Egmond (beide aan de Langestraat) en het voormalig Politiebureau aan de Sint Laurensstraat. Op 7 oktober wordt ook de Grote Sint Laurenskerk voor het eerst aangelicht, evenals het Huis met de kogel (Luttik Oudorp 115), de Eenhoornsbrug over het Verdronken Oord en een aantal andere ophaalbruggen. De aanlichting van de Schapenbrug, de Bathbrug en de Kuijpersbrug is verbeterd. Een groot aantal andere bruggen en panden zal op korte termijn worden aangelicht.

Activiteiten op 7 oktober
Om 19.30 uur wordt het Victoriebeeld in het Victoriepark in het licht gezet. Er is ook een kranslegging en het nieuwe hek wordt onthuld. Het Trompetter Korps en groep 8 van basisschool De Kring zijn hierbij aanwezig. Van 19.30 tot 20.30 uur is de lampionoptocht voor kinderen in de binnenstad. De start en afsluiting is op het Waagplein. Van 20.30 tot 22.30 uur is de 8 October-receptie in de Grote Sint Laurenskerk.

SAMBA
SAMBA (Stichting Aanlichting Monumentale Binnenstad Alkmaar) is een particulier initiatief. Zij geeft opdracht aan de afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente Alkmaar om de panden in het licht te zetten. De eigenaren van de panden betalen zelf de aanleg van de verlichting.

6 oktober 2004