Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Aangehouden man mogelijk spil in drugsorganisatie
Publicatiedatum: 07-10-2004

JONGEREN GERONSELD VOOR RISKANTE TRANSPORTEN

Op 30 september is een 34-jarige Nigeriaanse man door de regionale recherche van de politie Gelderland-Midden aangehouden, die wordt verdacht van invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika en uitvoer van deze harddrugs naar diverse Europese landen. De man werd reeds op 25 juni 2004 op verzoek van justitie en politie aangehouden in de Slowaakse hoofdstad Bratislava; als gevolg van het uitleveringsverzoek arriveerde deze persoon op 30 september in Nederland. Hij werd in bewaringgesteld.

De aanhouding vloeit voort uit een onderzoek in 2002 naar het ronselen van jongeren uit Arnhem en omgeving voor het feitelijke transport van de drugs.
In dat kader werden toen reeds 44 jongeren aangehouden door het korps Gelderland-Midden en andere korpsen in Europa en Latijns-Amerika. Dit alles gebeurde nadat de divisie Justitiële Zaken van de politie Gelderland-Midden sinds oktober 2001 zicht kreeg op een organisatie die er van verdacht wordt drugs in Nederland te importeren en te verspreiden over diverse plaatsen in Europa.
De aanleiding voor dit onderzoek waren de aanhoudingen in Kopenhagen (Denemarken) en op Schiphol van twee jongens uit respectievelijk Zevenaar en Arnhem van negentien jaar in juni 2001. De Zevenaarder had vier kilo cocaïne bij zich, terwijl de Arnhemmer elf kilo op zak had. Onderzoek wees al snel uit dat zij de drugs betrokken zouden hebben van een persoon uit Arnhem. Op grond daarvan startte de afdeling Drugs van het politiedistrict Arnhem Veluwezoom een onderzoek.

Aanhoudingen organisatie
Kort na de start ontstond het vermoeden dat er nog veel meer jongeren uit Arnhem en omgeving betrokken waren, die geronseld werden in het uitgaansleven van Arnhem door diverse personen (eveneens jongeren uit Arnhem en omgeving). Het beeld dat gaandeweg het onderzoek ontstond, was van een netwerk van koeriers, die zouden zijn geronseld door jongeren (opdrachtgevers) die op hun beurt weer werkten voor een aantal personen uit voornamelijk Nigeria. In het kader van het onderzoek heeft de politie vier verdachten aangehouden die leiding zouden hebben gegeven aan een eigen netwerk. Het gaat om vier Nigerianen uit Bemmel (22 jaar), Wenen (26), 's-Hertogenbosch (34) en Amsterdam (29). De persoon die in juni in Bratislava is aangehouden wordt gezien als spil in deze organisatie. De man wordt nader gehoord.

Werkwijze
De koeriers zouden zijn geronseld in het uitgaansleven om cocaïne te leveren in diverse plaatsen in Europa of om drugs op te halen in Curaçao. Men zou daarvoor zijn beloond met een gratis vakantie en een forse som geld (oplopend tot enkele duizenden euro's). In totaal heeft de politie de vinger kunnen leggen op 240 drugstransporten sinds 2000. Daarvan waren er 55 voor de invoer van cocaïne en 185 voor de uitvoer. De hoeveelheid vervoerde drugs per transport varieerde van 500 gram tot 14 kilo. De drugs zouden zijn vervoerd in pakketjes (zeep, koekjes, blikjes frisdrank) en schoenen terwijl -met name op de vluchten vanaf de Antillen en Suriname- de verdovende middelen in bolletjes werden opgeslagen die vervolgens werden ingeslikt. Ook werden in sommige gevallen de verdovende middelen op het lichaam geplakt of vervoerd in koffers.

Aanhouding van koeriers en ronselaars
In het kader van dit onderzoek werden in totaal 38 koeriers aangehouden; de meesten in de leeftijd van 19 tot 23 jaar. De meesten komen uit Arnhem, enkelen zijn afkomstig uit Zutphen, Westervoort, Zevenaar en Elst. Van deze koeriers werden er 22 in de regio Gelderland-Midden aangehouden, zes in Duitsland, twee in het Verenigd Koninkrijk en twee in Oostenrijk. Ook in Zwitserland, Denemarken, Peru en op Curaçao werden koeriers aangehouden. De eerste aanhoudingen vonden plaats op 20 juni 2001. Daarnaast werden twaalf medeverdachten aangehouden die hand- en spandiensten zouden hebben verricht (chauffeurs, kopen van vliegtickets e.d.).
Met name jongeren die in het buitenland zijn aangehouden, kunnen worden geconfronteerd met langdurige gevangenisstraffen. In Engeland kan men voor het transport van 150 gram cocaïne zes jaar cel krijgen; in Denemarken ligt dat zelfs op zeven jaar. Maar ook in Nederland riskeert men fikse celstraffen.
Daarnaast werden zes personen uit Arnhem en omgeving aangehouden op verdenking van het ronselen van koeriers; zij verklaarden eerder zelf als koerier te hebben gewerkt. Het loont al met al niet om zich voor dergelijke diensten te lenen want de risico's zijn te groot. Ook het toezicht van de politie Arnhem Veluwezoom blijft onverminderd groot. Het rechercheteam gaat overigens door met het onderzoek; verdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Politie Gelderland-Midden / Divisie Justitiële Zaken Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: (026) 3524721

---

Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Doorwerth, Vrachtwagen gekanteld

Publicatiedatum: 07-10-2004

Rond 06.15 uur is op de Utrechtseweg in Doorwerth een vrachtwagen gekanteld. De bestuurder (personalia nog niet bekend is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De vrachtwagen blokkeert momenteel nog steeds de Utrechtseweg. Momenteel wordt met man en macht gewerkt om de baan vrij te krijgen.

Nadere bijzonderheden over de toedracht van het ongeval volgen later.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606