Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Belevingslandbouw: zoveel mensen zoveel wensen

Het onderzoeksproject de Smaak van Morgen richt zich op het realiseren van pesticiden-arme open teelten, waarbij van twee ontwikkelingsrichtingen van de landbouw wordt uitgegaan: productielandbouw en belevingslandbouw. Voorafgaand aan dit onderzoek zijn de maatschappelijke wensen ten aanzien van belevingslandbouw en gewasbescherming in een stedelijke omgeving in kaart gebracht. Dit is gebeurd middels een deskstudie en interviews met vertegenwoordigers van belanghebbenden.

Bij de interviews is rekening gehouden met drie vormen van belevingslandbouw die uit de deskstudie naar voren kwamen:

1. Afstandelijk beleven van landbouw
Hiermee wordt toerisme en recreatie in landbouwgebieden bedoeld, waarbij geen direct contact is met landbouwbedrijven. Burgers beleven de landbouw vaak wandelend, op de fiets, op het paard of met de auto. Men trekt erop uit voor recreatie, ontspanning of vakantie en heeft alleen visueel contact met de landbouw.

2. Directe, actieve beleving van landbouwproductie Men is directer betrokken bij het productieproces; bijv. bij zorglandbouw, kinderopvang op de boerderij, kamperen bij de boer en openstelling voor bezoek.

3. Beleving van landbouwproducten
Bij deze vorm van belevingslandbouw hebben de landbouwproducten een meerwaarde gekregen. Deze meerwaarde geeft een extra dimensie aan de beleving van het product. Streekproducten en biologische groentepakketten zijn hier goede voorbeelden van. Maar ook boerderijverkoop of verkoop op boerenmarkten geeft een extra belevingswaarde aan de producten.

Bij het vaststellen van de belevingswaarde van gewassen en gewasbeschermingsmethoden is de vorm van belevingslandbouw sterk bepalend, zo blijkt uit de interviews. In de toeristische/recreatieve sector zijn bloemen, kleur en variatie van belang bij de gewassenkeuze, terwijl bij verkoop van belevingsproducten de versheid en seizoensgebondenheid van producten belangrijk zijn. Bij zorg- en educatielandbouw is het gewenst om gewassen te telen, waarbij het hele traject van zaaien/planten tot en met het verkoopklaar maken en/of boerderijverkoop op het bedrijf voorkomt.
Ook zijn er verschillende gewasbeschermingsmethoden aan de respondenten voorgelegd met de vraag of men deze geschikt vindt voor toepassing bij de betreffende vorm van belevingslandbouw. Vruchtwisseling, een uitgekiende inrichting van percelen, bedrijf en omgeving en de inzet van natuurlijke vijanden vindt men goed of zeer goed passen. Bespuitingen met chemische middelen vindt men het minst passen bij belevingslandbouw.

Voor meer informatie over het onderzoek "Belevingslandbouw": Joanneke Spruijt (e-mail joanneke.spruijt@wur.nl )

Voor meer informatie over het onderzoeksproject de Smaak van Morgen: Jan-Eelco Jansma (e-mail janeelco.jansma@wur.nl )

23 september 2004