Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

7 oktober 2004

Provincie Overijssel en Active Living Papendal blinken uit in aandacht voor medewerkers en klanten

Twee Nederlandse organisaties internationaal gecertificeerd voor bedrijfsgezondheidsbeleid.

Woerden, 7 oktober 2004 - Tijdens het landelijke Arbocongres te Utrecht ontvangen vandaag de provincie Overijssel en Active Living Papendal het internationale certificaat voor hun bedrijfsgezondheidsbeleid. Beide organisaties zijn gecertificeerd door het International Institute for Health Management en Quality (IHMQ) en worden daarmee een Model of Good Practice voor Gezondheidsbevordering op de werkplek (GBW). De organisaties blinken uit door hun buitengewone en structurele aandacht voor hun medewerkers en klanten.

Provincie Overijssel: aandacht voor de werknemer De provincie Overijssel ontvangt het GBW-certificaat vanwege hun succesvolle gezondheidsbeleid. Het beleid is beoordeeld aan de hand van de kwaliteitscriteria GBW door medewerkers van het NIGZ en de uit Ierland afkomstige Richard Wynne. De beoordeling van de heer Wynne maakt het certificaat internationaal geldend. Het gezondheidsbeleid kenmerkt zich door een gezamenlijke aanpak van bedrijfsarts, personeelszaken, arbocommissie en management in het personeelsbeleid. De provincie investeert veel in medewerkers, o.a. in de vorm van opleiding en carrièregesprekken met managers. Van de werknemers wordt een optimale inzet en gezond gedrag verwacht. Het ziekteverzuim daalt nog steeds en werktevredenheid neemt alleen maar toe. 78% van de medewerkers vindt de provincie een gezonde organisatie en 95% van de werknemers heeft veel plezier in zijn werk. Het gezondheidsbeleid wordt vormgegeven en geëvalueerd aan de hand van een tweejaarlijks werkbelevingsonderzoek onder medewerkers. Door het gezondheidsbeleid als een structurele investering te zien, is het een ontwikkelingstraject dat steeds nieuwe impulsen krijgt en geoptimaliseerd wordt. Gezondheid van de medewerkers is daarmee een onderdeel van de planning- en control cyclus en wordt continue onder de aandacht gebracht. Vooral de factor âaandacht voor de werknemerâ blijkt hierbij een doorslaggevende rol te spelen.

Active Living Papendal: practice what you preachâ Active Living Papendal biedt gezondheidsinterventies aan bij bedrijven die het ziekteverzuim willen terugdringen. Zowel het eigen gezondheidsbeleid als de interventies zijn beoordeeld aan de hand van de kwaliteitscriteria GBW. De beoordeling voor het GBW-certificaat is dan ook voor een deel uitgevoerd bij een grote klant van Active Living Papendal. Door deelname van dr. John Griffiths uit Wales aan deze beoordeling is het certificaat internationaal geldend. Volgens de internationale kwaliteitsnormen voor gezondheidsbevordering op de werkplek zijn de interventies van Active Living Papendal kwalitatief goed. De organisatie stelt haar interventies op een systematische wijze op en stelt ze bij op basis van regelmatige evaluaties. Active Living Papendal is daarmee een organisatie met een uitstekende dienstverlening. Ze heeft een goed ontwikkelde en pro-actieve gezondheidsbenadering en past de normen en waarden die zij naar buiten toe uitdragen, ook binnen de eigen organisatie toe: âpractice what you preachâ!


----------------------
Informatie voor de redactie

De uitreiking van de certificaten zal vandaag tijdens het landelijk Arbocongres plaatsvinden om 12.30 uur in het Business Center te Nieuwegein.