Gemeente 's-Hertogenbosch

07-10-2004

Begrotingsbehandeling: waar, wanneer en hoe

De wijze van behandeling van de Begroting voor 2005 in de commissies en de raad verschilt van vorige jaren. De nieuwe werkwijze moet leiden tot een logische en in tijd beperkte behandeling. Daarnaast is geprobeerd om de nieuwe duale verhouding raad-college ook in de begrotingsbehandeling tot uitdrukking te brengen. We nemen u hieronder kort mee langs de drie behandelmomenten:

- algemene beschouwingen in raadsvergadering 12 oktober;
- inhoudelijke behandeling in commissievergaderingen 18, 19, 20 en 21 oktober;

- afsluitende raadsvergadering 9 november.
foto raadzaal Het volledige verhaal kunt u raadplegen op www.s-hertogenbosch.nl. De begroting en bijbehorende (openbare) stukken liggen ter inzage in het Stadskantoor en de openbare bibliotheken en deze kunt u ook bekijken op onze website.

Raadsvergadering 12 oktober (aanvang 19.00 uur, locatie: Bestuurscentrum)
De behandeling door de gemeenteraad is 'geknipt' in twee onderdelen: onderdeel één vindt plaats op dinsdag 12 oktober en kan worden betiteld als de 'Algemene beschouwingen'. Tijdens deze raadsvergadering krijgt iedere fractievoorzitter 10 minuten spreektijd voor de algemene bespreking van de begrotingsvoorstellen voor het jaar 2005. Iedereen krijgt zo de politieke ankerpunten in beeld van de verschillende fracties. Fractievoorzitters mogen tussentijds reageren op de bijdragen van andere fractievoorzitters. Hierdoor ontstaat een eerste gedachtewisseling en een levendig debat tussen de raadsfracties.

Reactie college
Het college krijgt in dezelfde vergadering, nadat alle raadsfracties hebben gesproken, gelegenheid om een reactie te geven op de door de raadsfracties ingebrachte punten. De voorzitter van het college (burgemeester) en de wethouder Financiën (vervangend wethouder Eigeman) krijgen hiervoor ieder 15 minuten spreektijd. Na de reactie van het college op de Algemene beschouwingen, wordt dit onderdeel afgesloten en wordt de raadsvergadering geschorst. Het vervolg van de behandeling van de begroting vindt plaats op 9 november.

Commissievergaderingen (aanvang 19.30 uur, locatie: Bestuurscentrum) De verschillende raadscommissies behandelen de Begroting 2005 inhoudelijk op 18 (FES), 19(MO), 20 (ROB) en 21 (BZ) oktober. Alle commissieleden krijgen twee keer spreektijd en het verantwoordelijke collegelid kan hierop ook twee keer reageren. De commissievoorzitter zorgt ervoor dat het een politieke discussie wordt op de deelterreinen van de betreffende commissie. De commissievoorzitter bakent aan het einde van de commissievergadering scherp af waarover men in de afsluitende raad nog willen spreken, welke fracties op onderdelen voorbehouden maken en welke moties en amendementen worden aangekondigd. Zo kunnen alle deelnemers aan de afsluitende raadsvergadering zich goed voorbereiden.
Personen en organisaties kunnen tijdens de commissievergaderingen inspreken en zo opvattingen over de diverse begrotingsonderdelen kenbaar maken. Wilt u inspreken, neemt u dan van tevoren contact op met de betreffende commissiesecretaris. Voor meer informatie over inspreken kijkt u op www.s-hertogenbosch.nl

Raadsvergadering 9 november (aanvang 15.30 uur, locatie: Bestuurscentrum)
Het vervolg van de begrotingsbehandeling vindt plaats op 9 november. Geen hele dag vergaderen, maar een korte, op besluitvorming gerichte, slotbijeenkomst. De vergadering begint met het college: alle collegeleden krijgen 10 minuten spreektijd om te reageren op de uitkomsten van de commissiebehandelingen en om een standpunt te formuleren op de al ingediende moties/amendementen. Daarna zijn de fractievoorzitters weer aan zet: in vijf minuten mogen zij afrondend reageren op het college en op de ingediende moties en amendementen. De tweede termijn is de laatste mogelijkheid voor de fractievoorzitters om nog nieuwe moties en amendementen in te dienen. De voorzitter van de raad stimuleert dat de fracties hun slotbijdrage richten op de finale besluitvorming over de begroting.

Vervolgens vindt stemming plaats over de begroting en over de moties en amendementen. Zowel het college als de fracties kunnen hun stemverklaring toelichten.
Einde omstreeks 18.00 uur.