NVM

Persberichten

Nieuwegein, 7 oktober 2004

NVM: stabiele Nederlandse woningmarkt

Fundament woningmarkt blijkt stevig te zijn

LET OP! De printvriendelijke versie in PDF-formaat van dit persbericht en de bijlagen zijn beschikbaar via de link `Bijlagen' aan de rechterkant van uw scherm.

De gemiddelde koopwoning in Nederland is in het 3^e kwartaal van 2004 met 0,3% in prijs gestegen ten opzichte van het 2^e kwartaal en komt daarmee op gemiddeld 217 duizend euro. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar komt de prijsstijging daarmee uit op 1,9%. Het aantal transacties is dit kwartaal met een stijging van 0,7% iets hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens de NVM is het fundament van de Nederlandse woningmarkt stevig. De branchevereniging verwijst daarbij naar de gunstige ontwikkeling van de betaalbaarheid van de gemiddelde koopwoning . "De NVM verwacht voor het komende kwartaal wederom een stabiel prijsniveau," aldus algemeen voorzitter Oscar Smit.

Cijfers 3e kwartaal
In het 3e kwartaal steeg de prijs van drie van de vier woningtypen. De prijs van de gemiddel-de tussenwoning steeg met 0,1%, de gemiddelde hoekwoning werd 0,7% duurder, de gemiddelde vrijstaande woning steeg met 2,2% in prijs, tenslotte daalde de prijs van het gemiddelde appartement met -0,8%.

Het totale geldsvolume gemoeid met de verkoop van woningen is in het 3^e kwartaal met 5% gedaald na een stijging in het vorige kwartaal van 11%. Dit wordt veroorzaakt doordat in het 3^e kwartaal van dit jaar minder woningen zijn verkocht dan in het 2^e kwartaal. Vergeleken met het 3^e kwartaal van 2003 is het aantal verkopen 0,7% meer met nu ruim 33.000 transacties.

De ontwikkelingen in het aanbod
Anders dan in het tweede kwartaal, neemt in het 3e kwartaal het aanbod met 1% nauwelijks toe. Op 15 augustus staan er bij NVM makelaars 74.500 woningen te koop tegenover 73.700 op 15 mei. De ontwikkeling van het aanbod verschilt voor de 4 woningtypen. Het aantal te koop staande tussenwoningen en hoekwoningen neemt af met in beide gevallen 1%. Daar staat tegenover dat het aantal te koop staande vrijstaande woningen stijgt met 2%. Het aantal te koop staande appartementen neemt met 4% toe. Op 15 augustus staan er afgerond 16.200 tussenwoningen, 19.600 hoekwoningen, 19.700 vrijstaande woningen en 18.900 appartementen te koop.

De vraagprijs voor de gemiddelde woning neemt net als vorig kwartaal met 1% licht toe. Alleen de vraagprijs voor de vrijstaande woningen stijgt met 2% iets meer dan gemiddeld.

Uit de cijfers van het "Vijvermodel" (zie bijlage I) blijkt dat het deel van de te koop staande woningen dat verkocht wordt in het 3^e kwartaal, voor alle woningtypen iets lager ligt dan in het 2^e kwartaal. Dit is het effect van de vakantieperiode, waarin de markt altijd minder actief is. Dit vakantie-effect is voor de appartementen sterker dan voor de andere woningtypen. Van alle appartementen, die in het 3^e kwartaal te koop zijn geweest, is aan het einde van het kwartaal 30% verkocht tegen 33% in het 2^e kwartaal.

Ondanks de iets lagere verkooppercentages stijgt het aantal te koop staande woningen in het 3^e kwartaal nauwelijks. Dit komt doordat het aantal in verkoop gekomen woningen in de zomerperiode ook altijd lager is. In het 2^e kwartaal komen er ten opzichte van het al aanwezige aanbod nog 70% woningen nieuw te koop bij. In het 3^e kwartaal ligt dit cijfer met 59%, 11 procentpunten lager.

Figuur 1 Prijsontwikkeling per kwartaal over meerdere jaren

Figuur 2 Het aantal transacties in het 3e kwartaal van elk jaar, vanaf 1986

Tabel 1 Nederland 3^e kwartaal 2004 versus 2^e kwartaal 2004

De betaalbaarheid
In het 3^e kwartaal van 2004 is de betaalbaarheid van de woonlasten van de gemiddelde koopwoning gelijk gebleven. De matige stijging van de prijzen werd gecompenseerd door de lichte daling van de hypotheekrente. Hierdoor bleef het huidige, gunstige betaalbaarheidsniveau onveranderd.

Tabel 2 NVM-betaalbaarheidspercentage

Kwartaal

Starters (100% financiering)

Doorstromers (70 % financiering)

éénverdiener tweeverdiener

éénverdiener tweeverdiener
2. kwartaal 2004

82. 122%

113% 169%
3. kwartaal 2004

81. 122%

113% 169%

In Nederland is geen sprake van een nationale woningmarkt: vraag en aanbod komen op regionaal niveau bij elkaar. Ook in het 3^e kwartaal van 2004 zijn significante verschillen tussen de 80 NVM-regio's zichtbaar. De onderstaande tabel biedt de cijfers voor een dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningmarkten.

Tabel 3 Prijsontwikkeling, dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningmarkten


* voorlopig cijfer

In het merendeel van de beschouwde regio's daalt de prijs van de gemiddelde verkochte woning licht in dit kwartaal. Kijken we naar het gemiddelde over de laatste 4 kwartalen, dan is in alle regio's de prijs van de gemiddelde verkochte woning gestegen. In de regio's Zwolle, Zutphen en stad Groningen is de prijsstijging duidelijk meer dan de 0,8 %, die gemiddeld per kwartaal in Nederland is opgetreden. In de regio's Almere, Den Haag, Rotterdam en Zuid-Limburg is de prijsstijging minder dan een half procent.

Huurwoningmarkt in de geliberaliseerde markt
De vakgroep Vastgoedmanagement van de NVM constateert de volgende ontwikkelingen op de huurwoningenmarkt:

* Eigenaren van woningen die hun woning hebben verkocht, kiezen steeds vaker een dure huurwoning als overbrugging naar een andere koopwoning in afwachting van de economische ontwikkelingen.
* Woningen in de dure huursector staan langer leeg; er is nog geen sprake van structurele leegstand, toch duurt het gemiddeld langer om de woning door te verhuren.

* Het aantal vragers op de dure huurwoningmarkt voor bestaande bouw daalt. Voor nieuwbouw zijn er nog steeds veel vragers; dit geldt zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen.
* Huurwoningen boven EUR 800 zijn moeilijker verhuurbaar. Uitsluitend woningen die iets extra's hebben qua locatie, grootte, uitvoeringsniveau en/of zorgdiensten zijn goed te verhuren aan een exclusieve doelgroep.

Bij dit persbericht horen drie bijlagen