Commissariaat voor de Media

Hilversum, 7 oktober 2004

Achttien aanvragen ingediend voor zendtijd kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag.

Bij het Commissariaat voor de Media hebben zich in september maar liefst 18 verschillende kerkelijke en levensbeschouwelijke instellingen gemeld die in aanmerking willen komen voor landelijke zendtijd. De Mediawet, artikel 39f, biedt aan kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag de mogelijkheid om eens in de vijf jaar zendtijd voor radio en televisie te verkrijgen. De huidige licenties lopen tot 1 september 2005. Alle aanvragers krijgen de gelegenheid hun aanvraag in een hoorzitting toe te lichten. In december 2004 beslist het Commissariaat aan welke organisaties zendtijd wordt toegewezen.

Zendtijd wordt toegewezen aan genootschappen die een door het Commissariaat onderscheiden geestelijke hoofdstroming in Nederland vertegenwoordigen. Voor de lopende concessieperiode onderscheidde het Commissariaat als hoofdstromingen het Boeddhisme, het Hindoeïsme, het Humanisme, de Islam, het Jodendom, het Katholicisme en het Protestantisme. Per hoofdstroming kan slechts aan één organisatie zendtijd worden toegewezen. Deze organisatie moet aantonen representatief te zijn voor de geestelijke stroming die wordt vertegenwoordigd.

Er zijn nu zeven organisaties met een zendtijdtoewijzing: de Boeddhistische Unie Nederland, de Stichting Organisatie voor Hindoe Media, de Humanistische Omroepstichting, de Stichting Nederlandse Moslimraad, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap en de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd. Zij hebben alle een nieuwe aanvraag ingediend. Daarnaast hebben zich vijf nieuwe hindoe-organisaties en drie nieuwe moslimorganisaties gemeld. Verder zijn bij de ingediende aanvragen organisaties die aangeven een andere dan de tot nu onderscheiden hoofdstromingen in Nederland te vertegenwoordigen: de Stichting Afro-Surinaamse levensbeschouwing en spiritualiteit (Winti), de UNO/PAN Omroep Stichting (Pantheïsten) en de Nederlandse Unie van Christenen uit het Midden Oosten (Christendom in het Midden Oosten).

De in april van dit jaar vastgestelde beleidslijn is het beoordelingskader aan de hand waarvan het Commissariaat de zendtijdaanvragen voor de periode 2005-2010 zal behandelen. Bij de beoordeling van de aanvragen zal advies worden gevraagd aan een adviescommissie van godsdienstsociologen.

Noot voor de redactie,

Commissariaat voor de Media