Gemeente Haarlem


6 oktober 2004
sector Publieksdienst

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Behoud van stadstoezicht op cruciale plaatsen in de stad


In 2005 definitieve keuzes over handhaving en toezicht in Haarlem


Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag de koers bepaald voor het stadstoezicht in Haarlem. Er is gekozen voor een scenario waarbij het toezicht op cruciale plaatsen in de stad is gewaarborgd. Hoewel de Stichting Stadstoezicht Haarlem wordt ontbonden, blijft het toezicht gehandhaafd doordat de gemeente bijna de helft van de toezichthouders zelf in dienst neemt. Voor de andere toezichthouders wordt een sociaal plan uitgevoerd.

De Stichting Stadstoezicht Haarlem kampt al jaren met problemen. Eén van de oorzaken was het kabinetsbeleid om het aantal gesubsidieerde banen door bezuinigingsmaatregelen terug te dringen. De stadswachten in Haarlem hebben allen een gesubsidieerde ID-baan.

De stichting wordt nu per 1 januari 2005 opgeheven. Voor alle medewerkers wordt een sociaal plan opgesteld. Onderdeel van dit sociaal plan is dat 25 stadswachten worden ondergebracht bij de gemeente. Zij krijgen een ongesubsidieerde baan als toezichthouder bij de afdeling Parkeerzaken. Hiervoor heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor de overige 30 medewerkers start deze week een intensieve campagne om een passende oplossing te vinden.

Met dit besluit komt het college tegemoet aan de wens van de raad om het stadstoezicht op plaatsen zoals het Magdalenaklooster of de parkeergarages te behouden. Tegelijkertijd krijgt de raad in 2005 de gelegenheid om een standpunt in te nemen over de vormgeving van handhaving en toezicht in de stad in de toekomst.

Meriam Juthan, communicatieadviseur
023-5114398
023-5115171
jmjuthan@haarlem.nl
263/2004


---- --